• Google Streetview

Gemeente wil snelheidsverlaging op Driebergsestraatweg

DOORN De gemeente Utrechtse Heuvelrug praat met de provincie Utrecht over het verlagen van de maximumsnelheid op de Driebergsestraatweg. Dat liet wethouder Rob Jorg (VVD) maandagavond weten aan de raadscommissie, die zich bezighoudt met het nieuwbouwplan voor de Beukenlaan. De bewoners van die weg maken zich zorgen over de verkeersveiligheid op de t-kruising met de N225.

Michiel Schaaij

Veel automobilisten die over de N225 voorbijrazen, merken het bescheiden laantje ter hoogte van het Amigo-benzinestation en garagebedrijf Veldhuizen nauwelijks op. Op momenten dat er getankt wordt of een tankwagen benzine staat over te pompen, is vanaf de Beukenlaan heel moeilijk te zien of er op de Driebergsestraatweg verkeer aankomt.

GEVAARLIJK Bewoner Michiel van Hees noemde de aansluiting met de Driebergsestraatweg onoverzichtelijk en gevaarlijk. ,,Ik heb drie kinderen die moeten oversteken naar het fietspad aan de overkant", aldus Van Hees. Hij maakt zich zorgen over hun veiligheid. Ook ter hoogte van andere zijwegen van de N225, waaronder de Sterkenburgerlaan, doen zich gevaarlijke situaties voor. 

VERKEERSAANBOD Als er volgens het nieuwe plan acht woningen worden aan de Beukenlaan worden bijgebouwd, zal het verkeersaanbod op de t-kruising alleen maar toenemen. ,,Straks komen er minstens drie maal acht nieuwe bewoners bij en die moeten ook dagelijks oversteken of invoegen", zo rekende VVD-raadslid Ron van der Laan de commissie voor. 

SNELHEIDSVERLAGING Net als Van der Laan vroeg ook Wim Hak (D66) aandacht voor de verkeerssituatie bij de Beukenlaan. Buurtbewoners hebben al eens bij de gemeente aangedrongen op een verlaging van de maximumsnelheid van 80 naar 60 kilometer per uur. Raadslid Hak ziet zo'n snelheidsverlagende maatregel wel zitten, maar de N225 is een provinciale weg en Utrechtse Heuvelrug kan die maatregel zelf niet nemen.

OVERLEG Volgens wethouder Jorg is de gemeente in overleg met de provincie over de N225 tussen Doorn en Driebergen. ,,De insteek van die gesprekken is of het mogelijk is om de maximum snelheid terug te brengen", aldus Jorg. Bewoner Van Hees wees wel op het belang van handhaving van zo'n snelheidsverlaging. ,,Want ik ken aardig wat mensen, die denken dat ze Max Verstappen zijn". 

WEINIG FRIVOOL Overigens denkt fractieleider Sybe Streekstra (BVHlokaal) dat huizenkopers niet veel belangstelling aan de dag zullen leggen voor de nieuwe woningen aan de Beukenlaan. De toekomstige eigenaren moeten tussen de vijf en zes ton op tafel leggen. Streekstra noemde de twee-onder-een-kappers ,,weinig frivool". Volgens hem zal de projectontwikkelaar er nog een hele dobber aan hebben, om de huizen aan de man te brengen.