• Wilco Willemse

Nieuwe predikant PKN Amerongen

AMERONGEN Mendie Hofma (42) is eind oktober begonnen in haar nieuwe rol als predikant van de Protestantse Gemeente Amerongen-Overberg naast dominee De Ruiter. Het leren kennen van de gemeente heeft nu haar volle aandacht, veel van haar 24 uur per week gaat daar nu aan op. De Ruiter en Hofma hebben hun werkgebied verdeeld, het oostelijke deel van Amerongen en Elst vallen onder Hofma.

Wilco Willemse

Hiervoor werkte Hofma als predikant in Alphen aan den Rijn en de laatste jaren in de Oranjekapel in Utrecht. Vanuit haar woonplaats Bunnik, waar haar man predikant is, maakt ze nu de stap naar Amerongen. Inmiddels hebben de Amerongse kerkgangers haar twee keer horen preken.

STUDIE Het werken als predikant vond Hofma een grote stap na haar studie theologie. Hofma: ,,Ik wist dat ik graag met mensen wilde werken. Studeren vond ik heerlijk, vooral het leren van verschillende talen en de onderdelen psychologie en geschiedenis. En ik was in gevecht hoe God zich verhield tot het kwaad, vaak een herkenbaar onderwerp tijdens mijn gesprekken met gemeenteleden. Predikant worden was niet wat ik meteen al wilde. Predikant ben je in alles, niet alleen op zondag in de kerk, maar de rest van de week ook. Best een grote stap dus maar ik ben blij dat ik die stap heb genomen." Tijdens haar werk bleef Hofma opleidingen volgen in de richting familierelaties en generatieverschillen. In Amerongen valt jeugdwerk dan ook onder haar verantwoordelijkheid.

FUSIE De aanstelling van Hofma loopt bijna parallel aan het samengaan van de twee kerken, afgelopen 1 oktober. Die fusie heeft best wat voeten in de aarde gehad, merkt Hofma: ,,Dat is voelbaar in de kerk. Een groep mensen heeft de oude plek waar zo veel gebeurd is achter zich moeten laten en dat is niet niks. Juist op die plek gebeuren vaak mooie en ook aangrijpende dingen."

WAARDEVOL Op de vraag wat het mooiste is aan haar werk hoeft Hofma niet lang na te denken: ,,Je bent bij heel waardevolle gebeurtenissen van gemeenteleden. Tijdens heel moeilijke momenten van ziekte en verlies, maar ook op de mooiste momenten zoals huwelijk en geboorte. Het blijf heel bijzonder om daar deel van uit te maken."

Ook het voorbereiden van de dienst op zondag, ze heeft er zeventien per jaar, is een mooi onderdeel van haar werk: ,,Elke dienst heeft twee bijbelverhalen als basis. Ik leg altijd eerst de context van het verhaal uit. Wie is de hoofdrolspeler in het verhaal, waar was hij en wat speelde zich af in de tijd dat het verhaal geschreven werd? En wat bedoelde de schrijver? Daarna lezen we het verhaal en maak ik de koppeling naar de actuele situatie, wat mijn interpretatie is. En zondagochtend luister ik altijd eerst nog naar het journaal, zodat ik eventueel de laatste actualiteiten nog mee kan nemen."

Hofma vindt dat de kerk een positieve en zichtbare bijdrage moet leveren in Amerongen. Haar deur staat altijd open voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek, niet alleen voor leden van de kerk.