• Een klein deel van Regio90-team met stationmanager Jens de Langer (achter links) en Wil Buis naast hem.

    Edith Hazelzet

Nieuwe koers voor regionale zender

LEERSUM Regio90 heeft ambities. De regionale zender wil zich ontplooien tot een crossmediale streekomroep op radio, TV en internet, met nieuws in het centrum. Het team is aangevuld met ervaren mensen, en de website en de programmering zijn vernieuwd. Stap voor stap gaan de ontwikkelingen verder. Vrijwilligers voor werk als camjo, mojo, fotograaf, redacteur en technicus zijn meer dan welkom.

Edith Hazelzet

Stationmanager Jens de Langer uit Houten geeft de omroep sinds oktober vorm. In de studio aan de Rijksstraatweg in Leersum vertelt hij enthousiast over de weg, die de voormalige radiozender is ingeslagen onder leiding van een nieuwe voorzitter en hemzelf.

NIEUWS IN HET CENTRUM De basis van de nieuwe omroep vormt het regionale nieuws uit de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek: ,,Dat brengen we nu al elk half uur op de radio. Op dit moment hebben we nog zoveel op te zetten, dat dit extern is uitbesteed. Op termijn willen we dit zelf doen met mojo's en camjo's; mobiele (video)jourmalisten. Dan willen we echt gaan uitdiepen met eigen verhalen achter het nieuws." De Langer denkt daardoor meer aan te sluiten bij de behoefte in de samenleving. ,,Voorheen was de zender erg gericht op muziek, en bleek het aantal luisteraars gering. Met een nieuwe richting en meerdere kanalen verwachten we een ander, breder publiek aan te spreken." De eerste live TV-uitzending van Regio90 was de registratie van het lijsttrekkersdebat in SCC De Binder in Leersum vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Voor ons was dat een goede testcase, en de reacties erop waren positief. Onlangs versloegen we ook het défile van de Avondvierdaagse Leersum-Amerongen live." Een kleine duizend mensen keken hiernaar op de Facebookpagina van Regio90.

WERVEN ,,Willen we onze ambities waar maken dan zullen we flink moeten groeien qua vrijwilligers. Om deze mensen op te leiden tot waardevolle krachten gaan we gebruik maken van ons netwerk bij de NOS en andere publieke omroepen. Via workshops van professionals willen we geïntereseerden op een laagdrempelige manier kennis laten maken met bijvoorbeeld video's maken, zodat ze kunnen ontdekken met welk facet van de burgerjourmalistiek ze verder zouden willen gaan. Hierbij zal altijd de content - de inhoud - centraal staan, en niet de mensen," aldus De Langer. Het managen van de vrijwilligers ziet hij als een uitdaging: ,,Om continuïteit in ons nieuwsaanbod te kunnen garanderen, moeten we hen echt wat te bieden hebben." Bijvoorbeeld up-to-date techniek. Dankzij de in de omroepwet geregelde, verplichte bekosting door de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug kan er geïnvesteerd worden. ,,Als de Ziggo's en KPNnen onder ons meewerken, hebben we in augustus een eigen glasvezellijn en een TV-server. Precies op tijd voor het Bloemencorso."

VERTROUWDE GEZICHTEN Na 25 jaar maakt de zender dus een nieuwe start, met ook zo'n twintig oud-gedienden. Wil Buis loopt al mee sinds het begin en presenteert op zaterdag- en zondagmiddag de 'Edison Show' en specials zoals de altijd uitverkochte kerstshow. Gekleed in zijn nieuwe Regio90-shirt ziet hij de vernieuwingen met plezier aan: ,,We maken grote sprongen, zeer grote vorderingen. Ook de ontwikkeling van de TV-kant vind ik erg leuk om bij betrokken te zijn."

Regio90 is 24 uur per dag online, op de kabel en op FM91.7 te beluisteren, en is aanwezig op social media en op regio90.nl. Ook de vacatures staan op deze website.