• Trap Zanderij

    Jan Snijders

Wandeling op de Zanderij in Maarn

11-09-2019, 13:28 | Lezersnieuws | Jan

Halverwege de 19e eeuw werd in het gebied van de Heuvelrug wat nu de naam Zanderij heeft hard gewerkt. Zo’n zestig zandgravers, veelal uit  Amsterdam, zijn jarenlang bezig geweest met het afgraven van zand voor de aanleg van spoorwegen. Hierdoor ontstond de grote waterplas in de diepte van de Zanderij langs de A12.

In de tachtigerjaren van de vorige eeuw werd in de waterplas veel gezwommen. Begin 2000 is het gebied verpacht en werd het afgesloten voor het publiek, zodat de natuur zich in alle rust kon ontwikkelen. Nu hoort het gebied al een paar jaar bij het Utrechts Landschap en is het opengesteld voor wandelingen. Dit prachtige en bijzondere natuurgebied, met een luie- en een steile trap (met meer dan 150 treden), is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Een gids van het Utrechts Landschap neemt u mee op een wandeling door het gebied. Behalve aan de geschiedenis van dit unieke gebied wordt er veel aandacht geschonken aan de rijke natuur. In deze tijd van het jaar zijn vele paddenstoelen te zien en daar wordt letterlijk en figuurlijk bij stilgestaan. Het ontstaan van het zwerfsteneneiland komt uiteraard ook ter sprake maar het eiland zelf is niet in de wandeling opgenomen.

Als u op zaterdag 21 september om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn bent,  kunt u meewandelen. De wandeling gaat ongeveer 1 ½  á 2 uur duren en er zijn geen kosten aan verbonden.

Honden zijn helaas niet toegestaan.