• Thierry Boon (l) en Niels Wanner (r) bij de opname van de videoclip bij 'Colaboy'.

    Ilse Wanner

'Iedereen kent wel een Colaboy'

LEERSUM Het begon als een geintje, maar het wordt steeds echter. Niels Wanner en Thierry Boon staan met hun carnavalsnummer 'Colaboy' op 24 februari in het voorprogramma van Frans Bauer bij diens optreden in Wijk bij Duurstede. Sinds vrijdag is de videoclip te zien op Youtube en binnenkort verschijnt 'Colaboy' op Spotify.

Edith Hazelzet

Al jaren reizen de twee Leersumers tijdens de carnavalsweek naar het zuiden om daar in verschillende steden mee te feesten. Thierry Boon (28) is sportjournalist bij NPO1 en studeerde in Tilburg: ,,Carnaval is daar echt anders dan hoe het hier in de omgeving wordt gevierd. De stations zijn bijvoorbeeld allemaal versierd en overal in de stad zijn verklede mensen onderweg. Iedereen doet daar ook echt moeite voor zijn outfit."

Vriend Niels Wanner (26), leerkracht op CBS De Schakel in Leersum, raakte eveneens verslingerd aan carnaval. Alleen bij de gemiddelde carnavalshit dachten ze: ,,Dit kunnen wij ook. Dit kunnen wij waarschijnlijk zelfs beter." Sinds de meivakantie van 2019 zijn de vrienden daarom druk met het maken van hun eigen carnavalskraker in de hoop dat deze Noord-Brabant zal veroveren.

STOUTE SCHOENEN Wanner komt uit een muzikaal gezin. Hij begon bij EMM op de saxofoon, waarna hij ook nog gitaar en piano leerde spelen. ,,Die muzikaliteit zit er wel in, maar hoe je technisch gezien een nummer opneemt en produceert, ik had geen idee."

Toen er vorig jaar twee studenten van de Herman Broodacademie lesgaven op De Schakel trok hij de stoute schoenen aan, en vroeg om hun medewerking bij het maken van een carnavalsnummer. ,,Ze maken normaal techno, maar ze zeiden meteen ja en schreven de muziek."

Het was nog een heel gepuzzel voor Wanner en Boon om daar de tekst passend op te maken, maar toen was 'Colaboy' een feit. Het inzingen van het nummer was de volgende uitdaging. Boon: ,,Ik had zoiets nog nooit gedaan. Je hebt het beeld voor je van een studio met zo'n glazen hokje. Maar ik moest gewoon meteen in een microfoon zingen midden tussen de anderen in. Ik vond het verschrikkelijk."

(De tekst gaat onder de video verder)

FEESTJE Het opnemen van de videoclip in café De Waerdt was daarentegen een feestje: ,,Zo leuk om te zien hoe iedereen meehielp, het kwam die dag allemaal bij elkaar," vertelt Wanner. ,,Marcel Kramer maakte speciaal voor ons zijn eerste muziekvideo. Jet Hazekamp van De Hoeksteen naaide de cowboykleding voor Sheriff Malt, en Japke van Katwijk figureerde als stand-in 'Colaboy', want de echte kon niet. Tot onze verrassing zong het hele café het refrein meteen uit volle borst mee. Dat voelde echt wel bijzonder."

EXCUUS 'Colaboy' gaat over die ene persoon in een vriendengroep, die altijd wel een excuus vindt om geen bier te drinken. ,,Niet alleen omdat hij de BOB is, maar omdat hij de volgende dag vroeg op moet om te werken of zo." Wanner erkent dat hij als basisschoolleerkracht een voorbeeldfunctie heeft: ,,Ik houd werk en privé graag gescheiden, maar het is niet de bedoeling dat het nummer aanzet tot drinken. Ik zie het meer in het algemeen, dat er altijd wel iemand is die afhaakt in een groep om redenen waar anderen zich niet direct in kunnen verplaatsen." 'Colaboy' en 'Sheriff Malt' zijn al jarenlang een begrip binnen de Leersumse vriendengroep.

GESLAAGD Boon en Wanner hebben veel geleerd van hun carnavalsavontuur tot nu toe. Er komt een hoop bij kijken. ,,Voordat het nummer 'in de winkel' ligt moet je het registreren bij BumaStemra en een koepelorganisatie voor muziekdistributie. Ook de promotie is best intensief als je het goed wilt doen."

Maar het smaakt naar meer: ,,Een volgende keer zouden we meer zelf in de hand houden. Ik zou me nu eerder aan het muzikale deel durven wagen," aldus Wanner. Tijdens een bezoek aan Berlijn met de Leersumse vriendengroep, sloeg het nummer al aan in de metro. ,,Toen iedereen tijdens het refrein mee ging zingen, dacht ik 'Het heeft dus echt wel wat'," vertelt Boon enthousiast.

Het optreden in Wijk bij Duurstede is voorlopig de kers op de taart. ,,Hoe we dat gaan aanpakken, geen idee," lacht Wanner, ,,maar het wordt zeker leuk. Voor ons is dit hele avontuur nu al een succes, maar als we 'Colaboy' tijdens het carnaval in Brabant ergens horen, dan is het helemaal geslaagd."