• BDUmedia

Monster van Leersum hoort celstraf en contactverbod eisen

LEERSUM (JPU) Tegen de 81-jarige Rudolf R. uit Leersum is woensdag drie maanden gevangenisstraf geëist. R. die zichzelf ooit omschreef als het monster van Leersum, heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan twee vernielingen en erfvredebreuk bij zijn directe buren. Al zeventien jaar valt R. zijn buren lastig aan de Rijksstraatweg. De officier eiste daarom ook een volledig contactverbod. Iedere overtreding van dat contactverbod zou een maand cel kosten. Daarnaast wil de officier een schadevergoeding van 4000 euro voor de vernielde auto's.

De vernieling waren ongeveer twee jaar geleden. Op beelden is een man te zien die volgens de officier overduidelijk de verdachte is. Hij wordt herkend aan zijn loopje. Het gaat in deze zaak niet om 3 vernielingen. Het gaat erom dat de familie constant wordt lastig gevallen, vindt het OM. Het monster van Leersum is door de strafrechter al drie keer veroordeeld. Alleen de verdachte zit fout in deze burenruzie, betoogde de officier. Alleen gevangenisstraf biedt de buren bescherming, besloot zij.

Ook verviel er een forse dwangsom als de verdachte het terrein van zijn buren betrad. Die dwangsom was opgelopen tot drie ton. Vorig jaar had de familie Griffioen beslag laten leggen op het huis van de verdachte. Maar dat enorme bedrag is betaald, vertelde advocaat Tomlow. De verdachte zou zijn huis te koop zetten. Maar volgens de Griffioens speelt de verdachte toneel. Ze vrezen dat het huis niet wordt verkocht. Ze hebben al tienduizenden euro's uitgegeven aan bewakingscamera's.

R. was zelf niet verschenen op de zitting. Hij had uitstel gevraagd. Maar dat wees de rechtbank af. Een psycholoog had contact gezocht met de Leersummer. Maar de verdachte wilde niet meewerken. De uitspraak is op 2 augustus.