• Archief BDUmedia

Minder controles op kleine bouw; meer op illegaal wonen

HEUVELRUG De gemeente gaat het aantal controles op kleine bouwvergunningen terugschroeven. Zo zullen er nauwelijks ambtenaren meer uitrukken om vergunningsplichtige dakkapellen en carports na te meten. En ook wie zijn woning tegen de regels uitbouwt, loopt binnenkort minder risico om tegen de lamp te lopen. In plaats daarvan willen burgemeester en wethouders vaker gaan optreden tegen illegale kamerverhuur en permanente bewoning op campings en vakantieparken.

Michiel Schaaij

BIVAKKEREN Dat staat in een informatiebrief die het college deze week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Eerder deze maand werd al duidelijk, dat de gemeente niet van zins is om de permanente bewoners van recreatiedorp De Ossenberg in Overberg een vrijbrief te geven voor hun overtreding. Daar en op andere vakantieparken mogen gescheiden mensen alleen als tussenvoorziening een paar maanden in een huisje of stacaravan bivakkeren.

LEEFBAARHEID Tegelijk met de brief aan de gemeenteraad hebben b en w een omvangrijk nieuw beleidsplan vrijgegeven. Daarin wordt geconstateerd dat Utrechtse Heuvelrug tot dusver nauwelijks in actie komt tegen illegale kamerbewoning en permanente bewoning van vakantiebungalows en caravans. Dat brengt risico's met zich mee, onder andere op het gebied van brandveiligheid en de bereikbaarheid door hulpdiensten.

ONWENSELIJK Niet recreatief gebruik van vakantieparken is bovendien onwenselijk, vindt burgemeester Frits Naafs, en daarom wil de gemeente dat vaker en met regelmaat gaan aanpakken. Verder kondigt het nieuwe beleidsplan extra aandacht aan voor de handhaving op het gebied van landschaps- en natuurbescherming, het behoud van archeologisch erfgoed en de leefbaarheid van de openbare ruimte.

BUDGET Voor het nieuwe vergunnings-, toezicht- en handhavingsbeleid heeft de gemeenteraad vlak voor het zomerreces 182.000 euro beschikbaar gesteld. Eigenlijk is dat bedrag ruim een ton te laag om alle voornemens uit te voeren, zegt burgemeester Naafs. Hij gaat echter toch proberen om de uitgestippelde aanpak voor dat geld te realiseren. Mocht dat niet lukken, dan moet het volgende college bij de Heuvelrugpolitiek een verzoek om een ruimer budget indienen.