'Mensen bewuster maken van verantwoorde voeding'

DRIEBERGEN Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen, onderdeel van de Stichtse Lustwarande, is dit jaar de inspirerende setting voor de tweede editie van festival 'FOOD, smaken van de Heuvelrug'. Op zaterdag 4 en zondag 5 juni kunnen bezoekers op het zes hectare grote landgoed streekproducten en andere lekkernijen proeven, kennis maken met Slow Food, lezingen en workshops volgen, innovatief design zien en genieten van theater en muziek.

Gizella Komondy

Organisator Annelou Evelein: ,,Het doel is mensen bewuster te maken van verantwoorde voeding en alles wat daar mee te maken heeft. Bezoekers kunnen lezingen en workshops volgen over de werking van kruiden, het circulaire voedselsysteem en de Slow Food filosofie."

Natuurlijk gaat het festival ook over het genieten van hapjes en drankjes. De chef-kok van restaurant Kraaybeekerhof serveert op het terras een dagmenu met de oogst van de dag. Verser en gezonder kan niet: de groenten en kruiden komen zo uit de moestuin van het landgoed. In de grote open schuur valt van alles te proeven. Slow food Utrecht houdt een proeverij van slow food lekkernijen en geeft informatie over de filosofie er achter. De Natuurkok geeft een kijkje in haar keuken. Ze kookt een soep met ingrediënten uit de natuur in een pan boven een open vuurtje en maakt lekkere sauzen en oliën van verse kruiden. Voor de dapperen heeft zij bovendien krokante meelwormen in de aanbieding. Ondernemer van 2015 op de Utrechtse Heuvelrug, LEKKER! uit Driebergen, heeft heerlijke sappen en bier uit deze streek, vers gemaakte soepen, quiches en broodjes.

Verder zijn er appeltaarten volgens oud familierecept en andere zoetigheden, vers gebrande Arabische Fair Trade koffie en ambachtelijk gemaakt ijs van vers fruit.

BLIK OP FOOD Kunstliefhebbers kunnen hun blik op 'food' verruimen door kennis te maken met innovatief design en in gesprek te gaan met verschillende landelijke kunstenaars en ontwerpers over hun visie op voedsel.

Productontwerpster Nienke van de Pol uit Amerongen verkoopt glazen, karaffen, servies en voorraadpotten. Floortje en Wanne Roetemeijer tonen zelf ontworpen serviezen, vazen, schalen en kandelaren. Illustrator Carolien Hankel maakt verrassende tekeningen: de aardbergine, de tomais en de bananas.

Erica Verlaan bedrukt stof met tekeningen van groente en fruit en maakt daar sierkussens en tassen van. 'De buurjongens' laten schuttingen zien die je tuin tot leven brengen.

Lokale kunstenaars exposeren kunstwerken die speciaal voor het FOOD-festival zijn gemaakt en kunstenaars van het kunstgilde in Leersum zijn aan het werk in de tuin.

Verhalenvertelster Annet Werkhoven vertelt verhalen uit haar boek 'Smaken van de Heuvelrug' en op zondag neemt Veerle Ernalsteen jong en oud mee in de wereld van sprookjes en volksverhalen. Jazz, blues en swingende nummers van Swingtuïtion vormen de muzikale omlijsting van het festival.

De Zingende Groenteman Henk Boogaard trakteert de bezoekers op liedjes als Pompoenetje, de Bieslook en het Nootjeslied en de Theatergroep plankgas zorgt voor vermakelijk theater op locatie.

Voor kinderactiviteiten zie: www.100procentheuvelrug.nl.