• Jos du Floo ziet de toekomst voor de lokale omroep met vertrouwen tegemoet.

    John de Vries

'Radio 90FM is weer 'alive and kicking' '

HEUVELRUG ,,We krijgen er steeds meer omroepvrijwilligers bij! Mensen aan wie we echt wat hebben. We gaan de goede kant op." Aan het woord is een enthousiaste Jos du Floo, sinds februari 2019 secretaris van de Stichting Lokale Omroep Heuvelrug en Kromme Rijn en sinds 2010 presentator van het lokale radioprogramma 'Highstreet Jazz&Blues'.

John de Vries

Dat de ontwikkelingen van het afgelopen jaar positief zijn, is alleen al te zien aan de veranderingen in de naamgeving van de lokale omroep. Sinds het overlijden van Evert Wybenga, de 'godfather' van Radio Heuvelrug veranderde die naam in Radio 90FM en tenslotte in Regio90. ,,Evert Wybenga's overlijden raakte het hart van de zender. Eigenlijk wás Evert Radio Heuvelrug. Zo'n legendarische figuur verliezen, die voor zo velen zo veel betekende, die deuren opende, was een flinke klap", zegt Du Floo.

Een paar jaar vóór Wybenga's overlijden waren er al bestuursproblemen: ,,Door de onrust vertrokken diverse bestuursleden en vrijwilligers." En net op het moment, dat de omroep was overgestapt op een nieuw zendsysteem en alle know-how kon gebruiken: heeft interim-voorzitter Henk de Greef samen met een technicus de boel gelukkig opnieuw kunnen opstarten."

ORGANISATIE Nieuwe vrijwilligers lieten echter op zich wachten. Een organisatie die niet op orde is, is voor velen niet zo aantrekkelijk, stelt Jos du Floo. Maar onder het voorzitterschap van oud-wethouder van Wijk bij Duurstede Joop van Ditmarsch lijkt alles weer op zijn pootjes terecht te komen. De radiozender heeft nu ook een tv- en een internetzusje en gaat de toekomst in onder de naam Regio90. Maar dat had en heeft nogal wat voeten in de aarde, zegt Du Floo. ,,We wilden onze activiteiten regionaal combineren met die van andere lokale zenders. Daarom legden we contact met de gemeente Rhenen. waar nog geen lokale zender voorhanden was. Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug reageerden daar positief op, maar de burgemeester van Rhenen ziet jammer genoeg niets in een plaatselijke omroep. Daarop hebben we onze aanvraag ingetrokken."

De gemeentes UH en Wijk bij Duurstede blijven positief meekijken met de planontwikkeling van het plaatselijk omroepbestuur: ,,Burgemeester Frits Naafs van UH had als terechte kritiek dat wij na het overlijden van Evert Wybenga niet meer aanwezig waren bij de raadsvergaderingen en tijdens de persgesprekken." Dat probleem is inmiddels opgelost nu Henry Valk Regio90 bij de gemeentelijke bijeenkomsten vertegenwoordigt.

LUISTERONDERZOEK Om te zien of Regio90 werkelijk aan een behoefte voldoet, wilde Naafs ook een luisteronderzoek. Jaren geleden ten tijde van de eerder genoemde, opgestapte voorzitter was er al eens een dergelijk onderzoek gedaan. Het toenmalige Radio Heuvelrug kwam toen op een luisterdichtheid van 7 procent. Is dat niet wat weinig? Du Floo: ,,Nee hoor! Radio NPO 5 komt op 4,1, Veronica op 3,1, NPO 4 en 100.NL zelfs maar op 2,5 procent. Ons luistercijfer ligt iets lager dan van Q-Music. Maar dat is wel landelijk." Toch laat Regio90 in april opnieuw een luisteronderzoek uitvoeren. ,,Dat schept duidelijkheid", zegt Du Floo, ,,en een goed contact met de gemeentes vinden wij zeer belangrijk."

De gemeentes Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug krijgen uit het Gemeentefonds respectievelijk 13000 en 28000 euro die zij onvoorwaardelijk aan de regionale omroep dienen uit te betalen. Dat gebeurt tegenwoordig ook trouw. Regio90 wil voor dat gemeenschapsgeld kwaliteit leveren: ,,Onze radioprogrammering is inmiddels drastisch veranderd. De Nederlandstalige plaatjesdraaierijprogramma's zijn teruggeschroefd. Nu hebben we van maandag tot en met donderdag van 18-20 uur '90 in de regio' en in samenwerking met Culturele Regio Heuvelrug elke zaterdagochtend 'Cultuur in de regio'. Zo krijgen regionale actualiteiten en cultuur de volle aandacht. Het bestuur denkt op termijn na over een politiek programma en een passende sportprogrammering.

TV Dat geldt ook voor de uitbreiding van de tv-activiteiten: ,,Die vereisen een geweldige investering in apparatuur en kennis. Elders in de regio is die al voorhanden. Daarom praten we in maart over samenwerking met Slotstad Zeist." Zelf heeft Regio90TV al proefuitzendingen gedaan in de nieuwe Jumbo Amerongen (Actie Knuffelweide, opbrengst 1500 euro!) over het Sportgala en het Bloemencorso Leersum al twee keer. Plannen te over, maar vooralsnog techneuten te weinig, zegt Jos du Floo. Zijn wens voor de komende tijd? ,,Dat onze al redelijk goed functionerende Kabelkrant ook in winkels, bibliotheken en het Cultuurhuis mag draaien!"

Radio90FM is te beluisteren op 91.7 FM