• Hanneke Hijmans is als voorzitter betrokken bij het Nabuurschap Driebergen Noord.

    Danny van der Linden

Hijmans: 'Voor het welzijn van de mensen'

DRIEBERGEN Net buiten het centrum van Driebergen, ligt een verzameling straten. In dit gebied, ten oosten van de Arnhemse Bovenweg, hebben inwoners zich verzameld in het Nabuurschap Driebergen Noord. Zo'n achthonderd huishoudens maken deel uit van de groep die het belangrijk vindt om er voor te zorgen dat bewoners in de wijk zo lang mogelijk prettig mee kunnen doen in de samenleving.

Danny van der Linden

,,Het Nabuurschap Driebergen Noord is nadrukkelijk geen organisatie die zorg biedt. Daar zijn hele goede professionele organisaties voor in ons dorp", vertelt Hanneke Hijmans (67). Zij is sinds de oprichting van het nabuurschap als voorzitter werkzaam in het bestuur. ,,Wij zijn er meer voor het welzijn van de mensen. We zorgen er voor dat de mensen elkaar een handje kunnen helpen als dat nodig is. Als iemand hulp nodig heeft bij een klusje of het uitlaten van de hond, proberen wij te zorgen dat iemand dat op zich kan nemen."

SOCIAAL Hijmans is vol passie en blijkt een sociaal bewogen mens. ,,Alle bewoners hebben van ons een sociale kaart gekregen. Daarop staat de meest belangrijke informatie over de wijk en vinden de mensen telefoonnummers die voor hen van belang kunnen zijn." Het meest belangrijke nummer zou zomaar de Hulptelefoon kunnen zijn die in het leven is geroepen. Volgens Hanneke Hijmans belt er gemiddeld zo'n acht keer per maand een buurtgenoot die wat hulp kan gebruiken. ,,Dat werkt twee kanten op. Een voorbeeld is een oudere dame wiens grootste angst is om langdurig dood in haar huis te liggen. Wij hebben nu een groepje mensen om haar heen verzameld. Mannen en vrouwen die haar even bellen. De één op maandag, de volgende op dinsdag en ga zo maar door. Zo is er elke dag een controlemomentje. Bovendien heeft deze dame elke dag een sociaal momentje van gezelligheid. Wij merken dat de mensen die deze dame bellen zelf ook plezier beleven aan dit sociale contact."

Het is één van de voorbeelden. ,,Het kan ook zo zijn dat iemand naar het ziekenhuis in Zeist moet, maar geen vervoer heeft", gaat Hijmans door. ,,Zo iemand kan dan contact met ons opnemen, dan proberen wij een buurtbewoner te vinden die de dame of heer in kwestie wil brengen."

LUSTRUM Het Nabuurschap Driebergen Noord is ook gesprekspartner van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Als er dingen in deze buurt spelen, gaan wij wel de barricaden op", zegt Hijmans. ,,We merken dat de gemeente ons ook serieus neemt als gesprekspartner." Wel moet Hijmans iets van het hart. ,,Voor ons is dorpscoördinator Marco van Veen een belangrijk aanspreekpunt. We begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar ik vind dat het niet zo kan zijn dat deze dorpscoördinator dan verdwijnt."

Voor het bestuur is 2019 een lustrumjaar. Eind september bestaat het Nabuurschap Driebergen Noord vijf jaar. ,,We willen een feestje geven en er komt een lustrumkrant. In dit krantje willen we vooral met voorbeelden uitleggen waarom het nabuurschap belangrijk is voor mensen", aldus de voorzitter. ,,We willen vooral veel kinderen bereiken via het feest. Op die manier kom je ook in contact met hun ouders." Want daar valt nog wel wat te winnen. ,,We merken dat veel jongere mensen het tegenwoordig zo ontzettend druk hebben", legt Hijmans uit. ,, Dat is begrijpelijk, maar als je je hond uitlaat kun je misschien ook de hond van een buurman uit de straat even meenemen. Het zijn vaak praktische zaken."

Mensen met interesse in het Nabuurschap kunnen kijken op de website: www.nabuurschapdriebergennoord.nl. De Hulptelefoon is te bereiken via: 06-10510149