• Jaap Holwerda (tweede van rechts) in gesprek met enkele lokale politici.

    Archief familie Holwerda

De passie van columnist Jaap Holwerda

DRIEBERGEN Met Jaap Holwerda heeft Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant een columnist in huis gehaald die het niet vervelend vindt om de vinger op de zere plek te leggen. De van de opgeheven krant De Nieuwsbode overgekomen Driebergenaar met Friese roots zal schrijven over duurzaamheid, energiebeheer en comfortabel wonen. Maar ook zullen onderwerpen die te maken hebben met zijn grootste passie vanaf vandaag in de krant behandeld worden.

Danny van der Linden

,,Ik ben op tienjarige leeftijd in Huis Doorn geweest", vertelt Holwerda (70). ,,Dat heeft me toen gegrepen. Het is echt mijn passie om alles te weten over de periode van de Duitse Keizer Wilhelm II in ons land en met name in deze regio." De oud-docent natuurkunde gaat niet over één nacht ijs bij het schrijven over dit onderwerp. Daar gaat veel research aan vooraf. ,,Het moet immers wel allemaal kloppen."

Diverse inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug weten Holwerda te vinden als ze informatie of spullen hebben die met het onderwerp te maken hebben. ,,En ik heb veertien mensen op kunnen sporen die persoonlijk iets met de keizer te maken hebben gehad", klinkt het niet zonder trots. De columns over dit onderwerp zijn gebundeld in een boek. Bovendien publiceert Holwerda op internet.

ENERGIE Holwerda was, naar eigen zeggen, een slechte leerling op school die uiteindelijk op de hoge zeevaartschool in Rotterdam terecht kwam. Omdat het varen toch niet aan hem besteed was ging hij verder in de de wis- en natuurkunde. De uitvinding van de transistorradio gooide roet in het eten van een loopbaan in de eerder ingezette richting. En dus besloot Holwerda docent te worden in het Middelbaar Beroeps Onderwijs in de richting van natuurkunde. Eenendertig jaar lang stond hij voor de klas in Nieuwegein alvorens Holwerda besloot gebruik te maken van de VUT-regeling.

De kennis die de natuurkundige opdeed gebruikt hij nu voor andere doeleinden. ,,Ik ben één van de energie-ambassadeurs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In die functie geef ik advies in de wijken", vertelt Holwerda. ,,Inwoners kunnen bij ons terecht voor vragen over duurzaamheid en klimaat. Ook de gemeente doet vaak een beroep op ons." De energie-ambassadeurs zijn overigens wekelijks te vinden bij Boekhandel Baas op de Traaij voor een spreekuur. ,,Dat is elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur."

COLUMNIST Na jarenlang te hebben geschreven voor de Nieuwsbode gaat Holwerda vanaf deze week aan de slag voor de Stichtse Courant. ,,Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen. Dat is vast de docent in mij", lacht hij. ,,Ik geef ook vaak presentaties op scholen, in bibliotheken en buurthuizen." Toen bleek dat De Nieuwsbode zou stoppen, besloot Holwerda door te gaan met zijn columns. ,,Ik heb plezier in het schrijven. En ik merk dat ze goed gelezen worden, ik krijg vaak reacties. Bovendien denk ik dat ik iets te melden heb."

Het schrijven van columns is de eigenzinnige Driebergenaar ooit op een bedreiging komen te staan. ,,Eigenlijk is dat natuurlijk niet leuk, maar ik was er wel trots op. Dan heb je het pas echt gemaakt als columnist", lacht Holwerda. ,,Ik ben misschien een stijfkop in sommige dingen, dat heeft vast te maken met mijn afkomst. Mijn ouders kwamen namelijk uit Friesland."

Holwerda is niet bang de vinger op de zere plek te leggen in zijn columns die eens per maand zullen worden gepubliceerd. ,,Dat is ook het leuke aan het schrijven van een column. Je kunt overal je mening over geven. Ook als het een beetje schuurt."

Meer informatie op www.dossier-wilhelm2.nl