• Met een symbolische cheque gaan de boswachter en de gulle gevers op de foto

    Pander Roskam

Lokale inzamelingsactie groot succes

AMERONGEN Op 21 september, de laatste werkdag van boswachter Janneke Ordelmans werden de acht nieuwe bankjes rond de 'Eenzame Eik' officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde door overhandiging van een cheque van 6.240 euro. Peddy Uijtenboogaard reikte de cheque uit aan de boswachter namens het Buitenfonds.

Pander Roskam

De oude banken waren versleten, daarom werd financiering gezocht met behulp van het Buitenfonds.

Uijtenboogaard: ,,Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting. Wij werven geld voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen geld meer voor is binnen het budget van Staatsbosbeheer."

De laatste jaren worden er nog wel eens vernielingen aangericht in het bos. Het budget voor natuurbeheer is deze regeerperiode  flink verlaagd en meestal is er geen geld meer om vernield meubilair te vervangen of te repareren.,,In principe kan iedereen een project aanmelden. Als zo'n project mogelijk is en als we dat willen doen, dan is alleen nog de goedkeuring van het provinciehoofd nodig. Vervolgens werven we het benodigde bedrag via onze website. Donateurs kunnen zelf voor een project kiezen om aan deel te nemen. Je ziet dus heel precies waar het geld naar toe gaat. We vragen vaak wel van Staatsbosbeheer een tegenprestatie in de vorm van een excursie of iets dergelijks."

DONATIES Ordelmans: ,,Heel veel mensen uit de omgeving hebben een donatie gedaan voor dit project, variërend van 10 tot 1.000 euro. Het bankje van Pim is bijvoorbeeld geplaatst met financiële steun van zijn erfgenamen. We hebben ook wel bedrijven benaderd om een bankje te sponsoren maar daar kwam geen reactie op. Maar kringloopwinkel Goed Zo! heeft ons zelf weten te vinden en heeft een bankje gedoneerd." De organisatoren van de Devil's Trail hebben tijdens de Heuvelrugeditie van vorig jaar een inzameling gehouden voor het project. Het streekfonds Utrechtse Heuvelrug heeft 2.250 euro gegeven aan het project en MTB Promotie Nederland heeft ook een van de banken gesponsord.

 

INFORMATIE De nieuwe banken rond de ruim tweehonderd jaar oude boom zijn gemaakt van eiken-, kastanje- en douglashout afkomstig uit de bossen van de Heuvelrug.

Zes exemplaren hebben een plaquette met daarop de naam van de donateur of een gedicht. Binnen afzienbare tijd wordt in het kader van dit project ook nog een informatiepaneel geplaatst over de geschiedenis van dit sterrenbos en de Eenzame Eik.Een aantal sponsors was aanwezig bij de feestelijke ingebruikstelling. De vertegenwoordigers van Mountainbike Promotie Nederland vielen op omdat ze hun fiets natuurlijk niet onbeheerd achter konden laten en deze dus mee moesten nemen naar de 'Eenzame Eik'.

Een verdwaalde fietser werd terecht gewezen door de boswachter omdat de route weliswaar langs het sterrenbos loopt, maar niet langs de 'Eenzame Eik'. Omwille van het feestelijke moment kwam de fietser er met een waarschuwing vanaf.