• De Dorpssoep heeft inmiddels een eigen fanbase: Leersumers die elke editie komen en genieten van de steeds andere soepen en het wisselende randprogramma.

    Edith Hazelzet

Leersumse Dorpssoep wil het land in

LEERSUM Als het aan Anne-Marie Zwanink ligt, kan men in het hele land op Burendag (23 september) kennismaken met de Leersumse traditie van de Dorpssoep. In Leersum vond de zaterdag de elfde editie plaats in het winkelcentrum: een feest van gastvrijheid en ontmoeting.

Edith Hazelzet

De jarige Johanneskerk schepte dit keer de soep in het winkelcentrum van Leersum. Winkelend publiek haakte vanzelf aan voor een gratis kop soep met broodjes, muziek, zang en gezelligheid. Nieuw was de knalblauwe - niet te missen - Dorpssoepkraam getimmerd door de enthousiaste vrijwilligers Frans Kromhout en Jos Rams. Twintig mensen kregen de Dorpssoep thuisbezorgd en zelfs ophalen van gasten behoorde deze keer tot de service.

TEVREDEN Anne-Marie Zwanink, tweeënhalf jaar geleden de bedenker van het Dorpssoepconcept, slaat de ontwikkelingen met tevredenheid gade. ,,In Leersum staat het als een huis. De laatste paar edities roepen we na afloop telkens: 'Dit was de beste Dorpssoep ooit!' En dat menen we ook echt. De samenwerking met de Johanneskerk was ideaal. Ze hadden er zichtbaar zin in. Alleen kun je dit niet zo organiseren, maar samen ben je meer dan de som der delen." De sfeer was goed en werkte aanstekelijk. Mensen van buitenaf werd soep aangeboden en kregen het idee van het samen soepen uitgelegd. ,,Dat wil ik in mijn eigen dorp ook wel, zeiden ze vaak."

BURENDAG Dat kan op de landelijke Burendag in september. Zwanink heeft al in meer dan de helft van de provincies een initiatief zien ontstaan voor het organiseren van een gezamenlijke soep in het eigen dorp. ,,Of in een stadswijk, of straat. Alles kan, en als je hulp nodig hebt kun je via onze website een handboek krijgen voor de organisatie, want er komt best een hoop bij kijken." Ze zou het leuk vinden als op Burendag ook in elke kern van de Heuvelrug een Dorpssoep zou zijn. ,,Ik krijg vaak de reactie dat men het een leuk idee vindt. Door nu een gezamenlijke startdatum te organiseren, en onze kennis en ervaring te delen, haken mensen hopelijk sneller aan. Ik zoek met name in Zeeland en Friesland nog organisatoren, dus als iemand mij in contact kan brengen met initiatiefrijke mensen daar, dan graag." Heel Holland samen aan de soep is de ambitie van de Stichting Samen aan de Soep.

AFTRAP Op 9 juni trapt de stichting haar Dorpssoepen landelijk af in de Cantina in het gemeentehuis in Doorn. Het doel is om mensen uit alle geledingen van de samenleving op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen door het samen maken en eten van soep. Deze soep wordt bij toerbeurt gemaakt door telkens andere organisaties en ondernemers, in Leersum ondersteund door het inmiddels zeer ervaren Dorpssoepteam. ,,Op vrijdag 9 juni zijn alle Soepvrienden van 16.00 uur tot 18.00 uur welkom om de landelijke aftrap met ons te vieren. Ook wie onze stichting op enige wijze wil steunen, met bijvoorbeeld expertise of een financiële bijdrage, kan Soepvriend worden." 

Aanmelden voor 9 juni kan via info@samensoepen.nl.