• Iris Duchateau, Charlotte Molenaar en Frank Renssen blazen de atelierroute nieuw leven in.

    Danny van der Linden

Driebergse atelierroute keert terug

DRIEBERGEN De Driebergse atelierroute was jarenlang een toonaangevend evenement in het dorp en de rest van de Utrechtse Heuvelrug. Kunstenaars openden hun ateliers en gaven zo bezoekers de mogelijkheid hun werkruimtes te bekijken of van dichtbij te zien hoe een kunstwerk tot stand kwam. Nadat de atelierroute vorig jaar niet is doorgegaan is er nu een nieuwe enthousiaste groep Driebergenaren met creatieve kwaliteiten opgestaan om de traditie van nieuw elan te voorzien.

Danny van der Linden

,,Er zit wel veel tijd in de organisatie", vertelt Charlotte Molenaar. ,,Ik denk dat de atelierroute daarom vorig jaar niet door is gegaan." Het is het antwoord op de vraag waarom er na een jarenlange traditie vorig jaar een einde leek te komen aan het openstellen van de ateliers. ,,Maar toen we de kunstenaars in Driebergen benaderden met het idee de handschoen weer op te pakken, bleek iedereen ontzettend enthousiast."

ONTZETTEND LEUK ,,Het is ook ontzettend leuk om je werkruimte aan mensen te laten zien en met mensen in gesprek te gaan over je werk", meent Iris Duchateau. ,,Mensen komen binnen en stellen vragen. Dan blijkt dat mensen soms een ontzettend romantisch beeld hebben van een kunstenaar en zijn of haar werkruimte."

Want daar gaat het over. ,,Een atelier is een ruimte waarin vooral gewerkt wordt. Ik werk veel met olieverf. Dat krijg je niet weg, dus de vloer van mijn atelier zit onder de vlekken. Charlotte beaamt dat het soms best rommelig is omdat je nu eenmaal je materiaal en gereedschap voor het grijpen moet hebben. ,,Het is een unieke kans dat bezoekers nu overal een kijkje achter de schermen kunnen krijgen, want het is in elk atelier weer anders."

VARIATIE Alle soorten kunstenaars uit Driebergen zijn uitgenodigd om mee te doen. ,,Het leuke is juist die variatie", vindt Charlotte Molenaar. ,,De jongste deelnemer is 22 jaar oud." Zet daar Frank Renssen eens tegenover. De 82-jarige inwoner van Driebergen heeft altijd aan beeldhouwen gedaan en noemt het een uit de hand gelopen hobby. ,,Ik zit ook in de organisatie, en met veel plezier. Het is leuk om mensen te vertellen over het werk dat ik maak en hoe dat ontwikkelt."

FLYER De atelierroute wordt officieel geopend door wethouder Hans Waaldijk tijdens een openingsborrel voor de deelnemende kunstenaars op vrijdagavond. Op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober krijgt het publiek de mogelijkheid de ateliers van de kunstenaars te bezoeken. De organisatie heeft een flyer laten maken waarin alle deelnemende ateliers vermeld staan. De route voert door heel Driebergen waarbij een grote verscheidenheid objecten te bewonderen is. De Driebergse kunstenaars gaan graag met de bezoekers in gesprek.

De flyer is te verkrijgen via de diverse deelnemende kunstenaars en bij de sponserende winkeliers. De atelierroute duurt op beide dagen van 12:00 tot 17:00 uur. Meer informatie en een lijst van de deelnemende kunstenaars zijn ook te verkrijgen via de website www.atelierroutedriebergen.nl