• Daan van Wijngaarden en Erna Popma van Humanitas en Jan van Gent van het Sociaal Dorpsteam.

    Pander Roskam

Krijg meer grip op geldzaken

AMERONGEN Inwoners van Amerongen en Leersum kunnen sinds september vorig jaar terecht bij 'grip op geld'. Een samenwerkingsverband van het Sociaal Dorpsteam, Humanitas en Schuldhulpmaatje. Consulent van het Dorpsteam Amerongen, Leersum en Overberg is Jaap van Gent: ,,Mensen kunnen bij ons terecht met allerlei vragen over financiën, brieven, bezwaarschriften of aanslagen. Als ze denken 'Help, wat moet ik hiermee?' dan zijn ze hier welkom. Wij bekijken dan of we ze daarmee kunnen helpen. Vaak zijn dat voor ons redelijk simpele vragen die in een paar minuten afgehandeld kunnen worden. Soms is het wat ingewikkelder en moet er een vervolgafspraak gemaakt worden. Dat kan hier zijn, maar ook wel bij mensen thuis, als iemand niet alle benodigde papieren bij zich heeft, bijvoorbeeld de DigiD, bewijzen van inkomen of de polis van de zorgverzekering."

Pander Roskam

 

Daan van Wijngaarden is na zijn pensionering vrijwilliger geworden bij Humanitas: ,,Ik vond dat ik wat moest doen voor kerk, staat en maatschappij. Bij het project thuisadministratie leren we mensen hoe ze hun administratie kunnen ordenen. Hoe maak je een maandbegroting? We leren ze budgetteren: uitgaven afstemmen op inkomsten. Mensen komen vaak te laat bij ons, een half jaar eerder had een hoop rompslomp gescheeld. Eigenlijk moet je bij elke ingrijpende gebeurtenis in je leven opnieuw kijken naar je financiën. Een huwelijk, een geboorte of sterfgeval, maar ook bij een verhuizing, een scheiding of een nieuwe baan. Grote gebeurtenissen hebben eigenlijk altijd gevolgen voor je portemonnee."

 

REGELINGEN Van Gent vult aan: ,,Bij 'grip op geld' kijken we ook of een inkomen eventueel is aan te vullen met regelingen. Er zijn regelingen die mensen met een laag inkomen kunnen ondersteunen. Sommige vanuit de Regionale Sociale Dienst, andere vanuit het dorpsteam. We kunnen ook helpen bij de aanvraag van toeslagen van de belastingdienst. Er kwam hier een echtpaar dat niet rond kwam en daarom kwijtschelding aan wilde vragen voor de gemeentelijke belastingen. Daar kwamen ze niet voor in aanmerking, maar ze bleken wel recht te hebben op huur- en zorgtoeslag. Die toeslagen hadden ze nooit aangevraagd, dus ze zaten niet in dat systeem."

 

VRAGEN ,,Soms zijn mensen bang om een domme vraag te stellen'', weet Van Wijngaarden, ,,maar domme vragen bestaan niet, al kan het antwoord natuurlijk wel dom zijn. Als wij het antwoord niet weten, dan zoeken we het op. Vaak bestaat de hulp die we geven simpelweg uit lezen. Sommige mensen hebben moeite met lezen, en soms zijn brieven zo ingewikkeld gesteld dat zelfs ik er even voor moet gaan zitten. Het gebeurt ook wel eens dat de situatie zo gecompliceerd is dat we mensen moeten doorverwijzen, maar ook daar helpen we dan bij."

De inloop in Amerongen is iedere dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur in Allemanswaard.In Leersum is de inloop iedere woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur in De Binder. Een afspraak maken is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Meer info op www.samenopdeheuvelrug.nl