• Corina Blommendaal

Kinderen De Wijngaard delen hoop in buurt

DOORN Ze speelden spelletjes met ouderen, maakten de wijk schoon, deelden kaarten uit aan onbekenden en fleurden het Steentjeshuis voor mensen met een spierziekte op met een schilderij. In de omgeving van christelijke basisschool De Wijngaard merkte men vorige week dat het de Week van de Hoop was.

Corina Blommendaal

Het ontbreekt de kinderen van groep 7 en 8 niet aan realiteitszin, maar dat weerhoudt hen er niet van om gewapend met handschoenen en vuilniszakken de buurt in te trekken. Ze zijn ronduit fanatiek. Zelfs tussen de prikkelstruiken weten ze nog weggegooide bierblikjes weg te plukken. ,,Ik heb wel hoop op een schonere wereld", zegt leerling Mounir. ,,Maar ik weet ook wel dat we de wereld nooit helemaal honderd procent schoon kunnen krijgen."

TOPKINDEREN Tijdens de landelijke Week van de Hoop vorige week delen 30.000 kinderen in duizend klassen hun hoop met hun omgeving. En alle klassen van De Wijngaard deden mee. ,,De Week van de Hoop is een mooie actie om verder te kijken dan alleen jezelf", vertelt juf Eline van groep 7. ,,En omdat de Landelijke Opschoondag dit jaar toevallig in dezelfde week valt, steken de hoogste groepen de handen uit de mouwen.

,,Want wat is er mooier dan iedereen te te laten zien dat we de kinderen leren niet alleen samen te leven, maar ook samen te zorgen. Een kind is niet alleen rekenen, taal en spelling. Er is nog zoveel meer. En dit hoort er gewoon bij." Om de hoek van de school staat spontaan een blije buurvrouw klaar met een schaal snoepjes. ,,Dit hebben ze dik verdiend, het zijn topkinderen", bevestigt ze.

ZELFGEMAAKTE KAARTEN Een paar straten verderop trekt juf Ellen rond met de kleuterklassen. In haar hand een stapel zelfgetekende kaarten waarop staat dat de kinderen hoop willen delen. ,,Hoop geven'', legt leerling Bor uit, ,,is iemand aanmoedigen."

De kinderen bellen aan bij huizen op de Vruchtengaard. Als de deur dicht blijft, gaat de kaart door de brievenbus. Maar als de deur opengaat, wordt de bewoner getrakteerd op een kaart en een liedje. ,,Een mooi initiatief", zegt een verraste bewoonster. ,,We hopen allemaal op een mooi, veilig leven. Echt super dat De Wijngaard dit doet."

REGENBOGEN Op de Vruchtengaard staat ook het Steentjeshuis. Dit is een vakantiehuis voor mensen met een spierziekte. Daar wordt juf Erica met haar groep 3 van harte verwelkomd. Ze komen een zelfgemaakt schilderij brengen. Elk kind kleurde een stukje. Opvallend veel regenbogen. ,,Zodat het een beetje versierd wordt in het huis", vinden de kinderen.

Intussen maakt groep 6 armbandjes om samen met een compliment weg te geven. ,,Ik vind het een mooi idee", vertelt leerling Gijs, ,,omdat je in zo'n armbandje moeite stopt. En als je het dan aan een ander geeft, geef je eigenlijk jouw moeite aan iemand anders."

Het delen van hoop blijft niet beperkt tot de directe omgeving. Groep 4 en 5 gingen op bezoek bij Huize Marijke en Woonzorgcentrum Doorn om daar spelletjes te doen met ouderen. Jong en oud genoot. Want, weet Maud uit groep 5, ,,Oude mensen willen ook gewoon lekker spelen."