• Sigarenmagazijn Techador Westeneng viert haar 85-jarig bestaan

    Marc Satijn

Jubileum voor Driebergse sigarenwinkel

DRIEBERGEN In de etalage van het Driebergse sigarenmagazijn Techador Westeneng zijn diverse oude foto's te zien van vele jaren geleden en de winkel is voorzien van vlaggetjes. De reden: ze vieren deze week het 85-jarige bestaan van de winkel aan de Traaij. ,,Het is toch wel heel bijzonder... bijzonder genoeg om er iets mee te doen", vertelt Lida van de Vendel, die in 1995 de winkel overnam van de toenmalige eigenaar.

Marc Satijn

 

In 1931 begon Wim Westeneng een tabakswinkel in Driebergen. ,,In de jaren is het overgegaan van vader op zoon en kwam de winkel in handen van Marius Westeneng", vertelt de geboren en getogen Driebergse Lida, die zelf op 1 augustus 1980 begon als medewerker in de winkel en nu - 36 jaar later - als eigenaresse staat aangeschreven.

 

OVERNEMEN ,,Helaas kon de winkel niet in handen blijven van de familie, want de kinderen van Marius vonden het maar niets", vertelt Lida, die uiteindelijk de vraag kreeg of zij het wilde overnemen. ,,Ik had weinig ervaring met het runnen van een winkel, maar ik heb het uiteindelijk wel toegezegd op advies van mijn vader. Hij vond het helemaal leuk, want ze hebben zelf jarenlang een poeliersbedrijf gehad aan de Engweg. En wat moest ik anders? Ik was ook al 35 jaar...."

GEZELLIG Toch heeft Lida er tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad. ,,Uiteraard had ik vroeger nooit verwacht dat ik later in mijn eigen sigarenwinkel zou komen te staan, maar het is ontzettend leuk om te doen en ik ga iedere dag nog steeds met plezier naar mijn werk", stelt de eigenaresse, die vooral de gezelligheid in de winkel belangrijk vindt. ,,Het is écht een dorp. Veel mensen komen even een praatje maken en weten alles van je. Een paar jaar geleden kwam er nog een een oudere meneer die hoorde dat ik jarig was. Blijkbaar heeft hij dat onthouden, want ieder jaar komt hij weer om te feliciteren."

 

BRANCHE Toch blijft het volgens Lida een 'lastige' branche. ,,In de toekomst zullen veel kleine winkels gaan verdwijnen. Gelukkig hebben we nog steeds veel vaste klanten, maar vooral de jongeren gaan van hort naar her", vertelt Lida, die ook aangeeft dat de regelgeving het niet makkelijker maakt. ,,Toch zijn er een hoop 'ouderen' die alles nog bij de vaste winkels halen."

Lida denkt dat de klanten vooral blijven vanwege dat ene 'stukje service' en de uitgebreide collectie. ,,Dat is wel kenmerkend: ik heb bijvoorbeeld veel verschillende kaarten. Men komt van ver om die hier te halen", aldus Lida, die naast de kaarten ook een OV-chipkaartsysteem heeft en als enige Driebergse winkel buitenlandse kranten in de winkel heeft liggen. ,,En ik probeer echt mijn best te doen om alles te krijgen wat men wil hebben."

 

Deze week viert Lida van de Vendel in ieder geval nog het 85-jarige bestaan en ontvangt iedere klant een speciale tas cadeau. De winkel is te vinden aan de Traaij 81 in Driebergen.