• Archief BDUmedia

Inwoners hebben schulden

HEUVELRUG Het aantal Heuvelruggers dat is aangemeld voor schuldhulpverlening, stijgt snel. Maar door een nieuwe regionale aanpak is de wachtlijst verdwenen. Op dit moment doen 312 inwoners een beroep op hulp bij een betalingsachterstand, dat is bijna achttien procent meer dan eind 2013. Volgens een brief van het college aan de gemeenteraad kan een derde van hen de energierekening niet meer betalen.

 

Sinds enkele jaren melden energiebedrijven wanbetalers rechtstreeks aan bij de schuldhulpverlening. Daarmee kan worden voorkomen dat zij worden afgesloten van gas en elektriciteit. Voorafgaand aan de eigenlijke schuldsanering laat de Regionale Dienst Werk en Inkomen (RWDI) de betrokken inwoners begeleiden door plaatselijke organisaties, zoals de sociaal raadslieden, Humanitas, of Schuldhulpmaatje.

Volgens het college werpt die snelle intake inmiddels zijn vruchten af. Maar om te bezuinigen gaat het college een deel van schuldhulpverlening toch weghalen bij het RDWI en onderbrengen in de eigen servicepunten.