• SVRM-bestuursleden zijn trots op de open zolder van het Raadhuis. De klok is toe aan een grote opknapbeurt, zeggen zij.

    Monique José Timmermans

Open zolder raadhuis trekt publiek

MAARN De open zolder van het oude Raadhuis van Maarn/Maarsbergen trekt elke tweede zaterdag van de maand een gezellig publiek, van stamgasten tot bezoekers die in het onderwerp van de presentatie en tentoonstelling geïnteresseerd zijn. De Stichting Vrienden Raadhuis Maarn (SVRM) heeft met de kennis van de Cultuur Historische Commissie (CHC) inhoud weten te geven aan de opgeknapte ruimte.

Monique José Timmermans

,,Het was natuurlijk een groot avontuur waar we tien jaar geleden aan begonnen", vertelt Betty van der Meulen, die vanaf het eerste uur betrokken is. ,,De aankoop van het pand was een lastig traject en is dankzij de goede samenwerking van de drie eigenaren gelukt. De opbouwfase is afgerond en het komt nu aan op consolideren en uitbouwen. Het hele pand is weer in gebruik, zeker ook dankzij de donaties en inzet van vele inwoners."

BETROKKENHEID ,,De betrokkenheid van de inwoners is enorm", beaamt Reijer van Barneveld. ,,Die willen we vasthouden door maandelijks een interessant programma te bieden tijdens de open zolder van 10.00 tot 12.30 uur. En bijvoorbeeld met de koffie na afloop van de dodenherdenking en als (ver)kleedruimte voor de sinterklaasintocht. De kunstenaars die hier geëxposeerd hebben tijdens de Kunstroute hebben veel bezoekers getrokken. De trap blijkt keer op keer geen hindernis."

De plannen voor komend seizoen liggen klaar en zijn te lezen op de website SVRM.nl, die door Marc Pieters is gemaakt en wordt bijgehouden. Op 14 september, gelijk met open monumentendag, geeft A&R10 tweemaal een presentatie over historische gebouwen en hoe deze met behoud van karakter functioneel te maken zijn. Het eigen kantoor in de kelder, met voormalige politiecellen, is een aansprekend voorbeeld hiervan. De lezingen van oktober en november staan in het teken van het landschap en waterbeheer in deze omgeving.

KLOK Samen met Van Barneveld is Pieters de technische kracht in het SVRM-bestuur. De klok heeft op dit moment alle aandacht. ,,De klok hoor en zie je elke keer als je langs het gemeentehuis komt. Dat is vanzelfsprekend tot de klok gebreken gaat vertonen en stil staat. Om dat moment voor te zijn is onderhoud nodig." Met een drone is de buitenkant grondig geïnspecteerd en binnen in de toren hebben de heren een trap gebouwd om veiliger bij het radarwerk te komen.

Conclusie is dat naast technisch onderhoud ook de wijzerplaat verlichting en het vergulsel op de wijzerplaten aan de vier zijden van de toren aangepakt moeten worden. ,,We moeten dus fondsen werven. In 1926, een jaar na de bouw van het gemeentehuis, is de klok geplaatst na een actie van de middenstand en inwoners. We hopen weer op een grote betrokkenheid van dorpsbewoners. Om te beginnen is er de flessenactie bij de Plus, waar mensen hun statiegeld kunnen doneren voor dit doel. ls bestuur voelen we een grote verantwoordelijkheid om dit markante gebouw de trots van het dorp te laten zijn."