• Ali Hendriksen is vol enthousiasme gestart op de Heuvelrug Muziekschool

    Corina Blommendaal

'Het verhaal brengt de opera tot leven'

DOORN Als nieuwe zangdocent aan de Heuvelrug Muziekschool in Doorn biedt Ali Hendriksen meerdere leuke cursussen aan en is ze vastbesloten om de schoonheid en spannende verhalen achter de opera over te brengen. Mensen die graag opera zingen kunnen zich opgeven voor een koorcursus en er wordt een operaklas opgezet.

Corina Blommendaal

Toen er onlangs een vacature voor klassieke zang was binnen de Heuvelrug Muziekschool, twijfelde Ali Hendriksen geen moment en solliciteerde. ,,Toen ik zag dat opera specifiek werd genoemd, mijn specialiteit, vond ik dat geweldig. Je werkt hier als zelfstandig ondernemend docent, maar je hebt voordat je kunt starten wel een gesprek met de collega's die het bestuur adviseren om te kijken of je in het team past en of je kunt bieden wat er gevraagd wordt. De klik was er en ik heb toen gezegd dat ik graag de uitdaging aanga om in Doorn het fenomeen 'opera' meer te laten leven."

VERHAAL BEPALEND Opera is een kunst op zich, waarbij geldt dat als je het verhaal kent, je de context beter snapt. Vaak denken mensen dat het alleen om zang en muziek gaat, maar juist het verhaal is de rode draad. ,,Voor veel mensen voelt opera als een beetje ver van hun bed, omdat ze vaak niet begrijpen waar het over gaat", benadrukt Hendriksen. ,,Mijn missie is om te laten zien dat opera over gewone dingen gaat. Bovendien willen we het verhaal achter de opera uitleggen en het daardoor veel toegankelijker maken. Want eigenlijk is er niet zoveel verschil tussen een theatervoorstelling en opera."

NIEUW SCRIPT Samen met speldocent Petra Wilmer schrijft Hendriksen een nieuw script in het Nederlands, om het voor de zangers begrijpelijk en dus toegankelijk te maken. ,,De aria's worden wel in de originele taal gezongen, maar als ze het verhaal snappen, begrijpen ze dat het gaat over de dingen die je tegenkomt in het dagelijks leven. Vaak zijn de verhalen grappig, zoals bij Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart. Dit is een verhaal over de perikelen in het leven van Figaro, de kamerheer van de graaf. Hij wil graag trouwen met Suzanna, het kamermeisje van de gravin maar de graaf heeft een oogje op Suzanna en wil aanspraak maken op de eerste huwelijksnacht. Daar wordt natuurlijk niemand blij van, dus bedenken ze allerlei oplossingen die één voor één in het honderd lopen. Echt een soort klucht, heel leuk om naar te kijken en te luisteren. In deze nieuwe versie wordt teruggeblikt op hun jonge jaren en op deze manier wordt het heel begrijpelijk en verstaanbaar voor het publiek."

IEDEREEN IS WELKOM Hendriksen roept jong en oud op om zich aan te melden voor de cursus Operakoor als ze belangstelling hebben voor opera. ,,We besteden veel aandacht aan het spel, over hoe je je inleeft. En ik ben er dan voor de zangbegeleiding zoals techniek, adem en klankkwaliteit. Want wat droevig is zing je heel anders dan iets wat vrolijk is. Omdat dit hier nieuw is, beginnen we met een cursus voor koorleden, zodat mensen erin kunnen groeien en kunnen wennen. De liefde voor het zingen is er dan al en cursisten kunnen onderzoeken of dit bij hen past." Nieuwsgierig geworden? Kom langs op de Open Lessen op 29 oktober vanaf 18.00 uur voor kinderen en operakoor om 20.00 uur bij de Heuvelrug Muziekschool.

Meer informatie of inschrijven via www.alihendriksen.nl