• Lex van Lieshout

Getreiterde buren willen huis 'Monster van Leersum' verkopen

LEERSUM Het huis van de 81-jarige man die zichzelf ooit omschreef als het 'monster van Leersum', dreigt tegen diens zin te worden geveild. De buren die al jarenlang door dezelfde man worden getreiterd, hebben beslag op zijn huis aan de Rijksstraatweg gelegd. Dit 'monster' moet drie ton betalen, anders zullen de buren dit huis laten verkopen om zo de dwangsommen te innen.

Volgens de advocaat van de Leersummer is er sprake van een burenruzie. Het begon ooit met gedoe over een recht van overpad. De Leersummer kreeg dat recht. Sindsdien hebben de buren last van vernielingen aan hun woning en auto's. Hij dringt hun woningen binnen. Het bejaarde 'monster' is al drie keer veroordeeld door de strafrechter voor vernieling en stalking.

Daarnaast zijn er talloze civiele rechtszaken geweest. Een rechter heeft zeven jaar geleden een waanzinnige dwangsom gesteld. De Leersummer zou 300.000 euro moeten betalen als hij op het terrein van zijn buren zou komen. Vorig jaar toen de proeftijden van justitie waren afgelopen, begonnen de vernielingen weer. Er hingen camera's, maar de buren kregen niet duidelijk wie de vernielingen aan een Mercedes aanrichtte.

In de rechtbank werden de beelden getoond. Duidelijk is te zien een gemaskerde man met hetzelfde loopje en met dezelfde kleding als het monster de vernielingen pleegt. De politie heeft die beelden bekeken en een agent heeft op ambtseed verklaard dat hij het monster heeft herkend in die beelden.

KORT GEDING Begin april postte de broer van de buurman op het terrein. Hij raakte slaags met het monster en de broer kon de bivakmuts van het gezicht van de vernieler aftrekken. Zo werd het monster op heterdaad betrapt. Nu eisen de buren deze enorme dwangsom van drie ton op. Er ligt beslag op de woning van het monster. De deurwaarder dreigt de woning te veilen.

De advocaat van het monster spande een kort geding aan om de verkoop van de woning te voorkomen. Hij vertelde dat een veiling een lagere opbrengst heeft. Het monster verliest bij veiling meer dan een half miljoen euro. Dat is onredelijk, vindt zijn advocaat.

Het monster gaf in de rechtbank toe dat hij op het terrein van zijn buren was geweest. Hij vertelde dat hij zijn hond moest redden. In de rechtbank werden de beelden getoond. Maar een hond is op die beelden niet te zien. De Leersummer vertelde dat de verhalen verzonnen zijn en dat het monster uit de tent gelokt is. Het monster vertelde dat hij een het huis vrijwel afbetaalde hypotheek heeft. Hij wilde niets verder vertellen over zijn vermogen. Maar hij lijkt enig geld te hebben. Hij kon niet zomaar 3 ton ophoesten, voegde hij daaraan toe.

De advocaat van de buren gaf aan dat de rechter bewust een enorme dwangsom heeft gekozen. Dit is geen plek om daarover te strijden, stelde de advocaat. Advocaat Bernard Tomlow vertelde dat hij heeft geprobeerd om een afspraak te malen. De buren hebben voorgesteld om mee te werken aan een vrijwillige verkoop. Dat zou meer geld op brengen dan een gedwongen verkoop. Maar die onderhandelingen zijn vastgelopen. De rechter probeerde nog voorzichtig. De buren willen een vonnis van de rechter.

Die uitspraak is op 9 november.