• Greet Beukenkamp uit Amerongen is genomineerd met haar boek Mijn onvergetelijke ontvoerde

  • Jan Mulder uit Maarn is genomineerd met zijn boek Major Taylor raast door Nederland

  • Harry Stegeman uit Wijk bij Duurstede is genomineerd met zijn boek Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede

  • Maarten van Bommel uit Driebergen is genomineerd met zijn boek Reis door de Sahara

  • Annet Werkhoven uit Driebergen is genomineerd met haar boek Aan de Stichtse Lustwarande: bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa's (deel 1)

Genomineerden Z-O-U-T-schrijver van het jaar bekend

HEUVELRUG De Bibliotheek Z-O-U-T heeft de shortlist van de verkiezing 'Z-O-U-T-schrijver van het jaar' bekend gemaakt. Een jury zal op donderdag 22 maart tijdens het Boek&Bal in het Cultuurhuis in Doorn de winnaar van deze zesde editie kiezen. Ook het publiek kan meestemmen via zoutschrijver.nl.

Edith Hazelzet

Er zijn vijf schrijvers uit de regio zijn genomineerd voor de titel, namelijk Greet Beukenkamp uit Amerongen met haar boek Mijn onvergetelijke ontvoerder, Maarten van Bommel uit Driebergen met zijn boek Reis door de Sahara, Jan Mulder uit Maarn met zijn boek Major Taylor raast door Nederland, Harry Stegeman uit Wijk bij Duurstede met zijn boek Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede en Annet Werkhoven uit Driebergen met haar boek Aan de Stichtse Lustwarande: bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa's (deel 1).

Bibliotheek Z-O-U-T organiseert verkiezing tot 'Z-O-U-T schrijver van het jaar' om het lezen van boeken te stimuleren door lokaal talent in het zonnetje te zetten. Het evenement dat in januari van start ging, leverde een longlist op van bekende, maar ook een groot aantal onbekende namen die hun debuut maakten. Schrijvers, woonachtig in de bibliotheekregio Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich met een boek, dat in 2017 werd gepubliceerd, aanmelden. De longlist bevatte zowel fictie als non-fictie, en ook een aantal jeugdboeken. Meer informatie over de boeken op de longlist én de shortlist is te vinden op de website zoutschrijver.nl.

De jury is erg blij met het vele schrijftalent in de regio. ,,Velen hebben zich ingeschreven, maar we weten dan er naast deze longlist zeker nog zo'n tien tot twintig boeken zijn uitgekomen in onze regio. En daar zitten altijd weer bijzondere boeken bij. Soms voor een groot publiek, maar soms ook zo specifiek dat het maar een beperkt publiek zal bereiken. We willen daarom dit jaar ook een aantal boeken een speciale eervolle vermelding geven omdat ze zo bijzonder zijn." Dit zal allemaal plaatsvinden tijdens het Boek&Bal, hét Boekenfeest van het jaar.

De jury bestaat deze keer uit juryvoorzitter Hans Nijhof (wethouder cultuur Utrechtse Heuvelrug), Gera Pronk uit Driebergen (informaticus), Huub de Graaff uit Maarn (jurist en veellezer), Conny Plomp uit Rhenen (schrijfcoach) en Ali van Vemde uit Wijk bij Duurstede (journalist).

Tot 16 maart kan het publiek meestemmen via zoutschrijver.nl op één van de boeken van de shortlist. De publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar.

De uitverkozen boeken zijn te koop bij de lokale boekwinkels of te leen in de bibliotheek.