• Marc Satijn

Geldwijzermarkt in Driebergen

DRIEBERGEN Het moet dé markt worden voor alle Heuvelruggers die meer te weten willen komen over financiën: hoe deze op orde te houden? Voor het eerst organiseren de sociale dorpsteams in samenwerking met ruim twintig instanties de Geldwijzermarkt. Op zaterdag 29 oktober is iedereen van harte welkom in de Eurowinkel aan de Bosstraat 1 in Driebergen. 

Marc Satijn

 

Een CV-check, een financieel café en een stoepkrijtwedstrijd. Het zijn enkele activiteiten die gaan plaatsvinden op de markt. ,,Als Sociale Dorpsteams zijn wij er achter gekomen dat er veel vragen zijn omtrent administratie. Niet alleen in Driebergen, maar ook in andere Heuvelrugdorpen. Daarom zijn wij ook in januari gestart met de inloop 'grip op geldzaken', waar enkele organisaties aan meewerken", aldus Sociaal Dorpsteam-coördinator Ineke Knottnerus. 

 

MARKT Toch willen ze ditmaal het onderwerp breder trekken en brengen in de vorm van een markt. ,,Mensen die bij de inloop binnenkomen, hebben meestal al een vraag of een probleem. Dit kan een achterstand zijn of de vraag bij welke instantie ze moeten zijn. Nu bestaat de mogelijkheid om met vragen naar de markt te komen, want alle organisaties waar wij normaal naar doorverwijzen zijn daar aanwezig", aldus Judith Radstaat, die aangeeft dat mensen niet direct een vraag hoeven te hebben, maar ook preventief informatie kunnen inwinnen. ,,De hele financiële wereld is versnipperd, maar wij brengen de organisaties bij elkaar."

 

18+ Het zijn lang niet alleen de ouderen die vragen hebben omtrent financiën. ,,Op de markt hebben wij een speciale '18 En Dan'-workshop. Veel ouders en jongeren worstelen met de vraag wat er gebeurt na je achttiende. In de workshop willen wij jongeren wegwijs maken om op eigen benen te staan. Waar moet je rekening mee houden?", aldus de organisatoren. ,,Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn om jezelf direct in te schrijven bij een woningbouw. Deze zullen dan ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden."

 

MODESHOW Andere activiteiten op de Geldwijzermarkt zijn het laten controleren van je CV, het laten restylen van jezelf door een kapper en stylist en een modeshow - met kleding van de Eurowinkel - waaraan tevens wethouder Hans Nijhof zal deelnemen. ,,Ook is er een korte workshop over hoe je low-budget gezond kan eten en bewegen en is de Rechtswinkel aanwezig voor juridische vragen. Daarnaast is er een mogelijkheid om een QuickScan te doen om te controleren of je alle mogelijke toeslagen wel ontvangt."

 Alle activiteiten staan in het teken van vier thema's: 'financiële planning', 'werk en inkomen', 'wonen' en 'voeding en bewegen'. ,,Speciaal voor de kinderen is er een speelruimte ingericht en komt er een heuse stoepkrijtwedstrijd", aldus Ineke, die samen met Judith dan ook iedereen van harte uit wil nodigen om langs te komen, aanstaande zaterdag op de Bosstraat 1 in Driebergen. De markt is van 12.00 tot 16.00 uur.