• 112Heuvelrug.nl

Geen vrijbrief voor De Ossenberg

OVERBERG Na de massale handhavingsactie in recreatiedorp De Ossenberg vorig najaar is een aantal van de illegale, permanente bewoners met stille trom vertrokken. Dat zegt burgemeester Frits Naafs, die vermoedt dat de betrokken personen uitkerings- of belastingfraude hebben gepleegd of door de politie worden gezocht. Tijdens de actie lieten zo'n 100 illegale bewoners zich wel netjes door de gemeente inschrijven. Maar die kregen daarmee geen vrijbrief voor permanente bewoning.

Michiel Schaaij

In november vorig jaar kamde de gemeente het recreatiepark grondig uit, samen met medewerkers van de belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de Regionale Sociale Dienst. Naafs zegt bepaald niet rouwig te zijn om het vertrek van een aantal illegale bewoners. ,,Als je je niet wil inschrijven bij de gemeente, kies je er kennelijk voor om onder de radar te leven. Dat heeft een reden en dat wil ik gewoon niet in mijn gemeente hebben".

CRIMINELE MILIEU De burgemeester laat doorschemeren dat hij andere bewoners van De Ossenberg in bescherming wilde nemen tegen het criminele milieu. Volgens hem zouden ,,kwetsbare mensen voor het karretje gespannen kunnen worden door bewoners met bepaalde antecedenten". Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) sluit niet uit, dat de honderd Ossenberg-bewoners die zich bij de gemeente hebben ingeschreven, in de toekomst alsnog een aanschrijving krijgen om een woning buiten het recreatiedorp te zoeken.

VRIJBRIEF Een inschrijving bij de gemeente geeft volgens Naafs en Boonzaaijer geen recht op vaste bewoning. Boonzaaijer: ,,Het beleid is dat die permanente bewoning niet wordt geaccepteerd. Punt." Tegelijkertijd geeft hij toe, dat de gemeente simpelweg niet genoeg mankracht heeft om dat verbod te handhaven. Bij de behandeling van het nieuwe bestemmingsplan voor alle recreatieparken in Utrechtse Heuvelrug wil wethouder Boonzaaijer daarover afspraken maken met de Heuvelrugpolitiek.

WILDZICHT De kwestie van recreatiedorp De Ossenberg staat niet op zich. Eerder deze maand kregen de permanente bewoners van camping Wildzicht in Leersum op het nippertje uitstel van de rechter, nadat de gemeente ontruiming van het terrein had aangekondigd. Naafs ziet dat niet als een nederlaag van de gemeente. ,,De uitspraak is precies zoals we dachten dat die zou zijn." Volgens de burgemeester heeft de rechtbank nu ,,knetterhard" vastgesteld dat de gemeente bevoegd is om te ontruimen en is alleen de datum opgeschoven naar oktober.

GESCHEIDEN Overigens is Utrechtse Heuvelrug niet de enige gemeente die worstelt met permanente bewoning op vakantieparken. Volgens het tv-programma Nieuwsuur zijn er in heel Nederland tienduizenden mensen die geen andere woning hebben en daarom in een recreatiewoning of stacaravan zijn neergestreken. Behalve Oost-Europese arbeidskrachten gaat het vaak om gescheiden mensen, soms met psychosociale en financiële problemen.