• Dorpsjournalist.nl

Filedruk op kruispunt stijgt

DOORN De plaatselijke partij PCG uit de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede is ontstemd over het handelen van Heuvelrugwethouder Henk Veldhuizen (CDA). Die weigerde eerder dit jaar een provinciale subsidie om de doorstroming bij het Doornse kruispunt te verbeteren. PCG-raadslid Marco Petri is boos, want volgens hem is er op de kruising van de N227 en de N225 nu geen doorkomen meer aan.

Michiel Schaaij

Petri is de files op de N227 meer dan zat. Hij wil dat het college van Wijk bij Duurstede bij wethouder Veldhuizen aan de bel trekt over diens weigering van het provinciale aanbod. Gedeputeerde Staten wilden Utrechtse Heuvelrug helpen om vertragingen in het openbaar vervoer tegen te gaan. Ook het autoverkeer zou baat hebben bij de 1,4 miljoen euro die de provincie naar de gemeente Utrechtse Heuvelrug wilde overmaken. Tot afgrijzen van Petri sloeg wethouder Veldhuizen het aanbod af.

FILES TE LIJF Drie jaar geleden kwam het Amersfoortse adviesbureau Royal Haskoning DHV met renovatieplan om de files in Doorn te lijf te gaan. Daarin zou op beide provinciale wegen bij het kruispunt een extra voorsorteerstrook worden aangelegd. Dat zou echter ten koste gaan van de directe noord-zuid fietsroute en daar voelt wethouder Veldhuizen niets voor. Alternatieve fietsroutes zouden wielrijders dwingen om te ver om te rijden.

ONOPLOSBAAR Bovendien kan volgens Veldhuizen binnen de beperkte ruimte het fileprobleem bij het Doornse kruispunt nooit helemaal opgelost worden. Die laatste conclusie werd overigens ook getrokken in het rapport van Royal Haskoning DHV. Omdat Utrechtse Heuvelrug voor een nieuwe reconstructie van de kruising ook zelf flink in de buidel moest tasten, besloot Veldhuizen om het provinciale subsidieaanbod af te slaan.

FILEBERICHTEN Intussen klagen automobilisten steen en been over de wachtrijen bij de verkeerslichten. In de regionale fileberichten zorgt het Doornse knelpunt regelmatig voor een melding. Ook de bewoners van de Amersfoortseweg zeggen dat de drukte voor hun huisdeur steeds groter wordt. Ze worden in die mening gesteund door de uitkomst van een nieuwe verkeersmeting, die in oktober en november werd uitgevoerd.

STIJGING Ruim twee weken lang werden dag en nacht passerende auto's op de Amersfoortseweg geturfd. De twee meetpunten bevonden zich ter hoogte van de Acacialaan en de Bergweg. In totaal kwamen daar meer dan 13 duizend en 12 duizend voertuigen langs. Ten opzichte een meting die twee jaar geleden werden uitgevoerd, is dat een stijging van zo'n 13 procent. Veel van die automobilisten zullen ook over het kruispunt gekomen zijn, waardoor de dagelijkse files aantoonbaar zijn gegroeid.