• De Werkhoven
  • A Willem van de Kraats
  • De Werkhoven

Monumentendag: plezierige plekken in Driebergen

DRIEBERGEN De landelijke Open Monumentendagen (OMD) worden zaterdag 14 en zondag 15 september weer gevierd. ,,Ieder jaar is het weer een hele organisatie voor het comité om alles goed te regelen. Wat is het thema? Wie doen er dit jaar mee en welke nieuwe monumenten kunnen erbij? Met het thema 'Plekken van Plezier' kun je natuurlijk alle kanten op." De leden van het OMD-comité Driebergen-Rijsenburg zijn gevraagd naar hun aanraders van het weekend.

Penningmeester Bram Dekker: ,,Voor kinderen zijn er geen grotere plekken van plezier dan speeltuinen en speelgoedwinkels. Als ik jarig was, ging ik met mijn neefjes en nicht naar speeltuin Den Tol in Kloetinge, daar hadden we een hele middag plezier, slechts onderbroken door een glas limonade. In november vielen de kleurige folders van warenhuizen en speelgoedwinkels in de bus, en kon je je vergapen aan prachtige – door Sinterklaas te bezorgen – cadeaus. Wat fijn, dat we in Driebergen nog een uitgebreide speelgoedwinkel hebben: 'Planet Happy' aan de Hoofdstraat. Ze zullen er ook zijn op de monumentendagen. Met een speeltuin bij de winkel op zaterdag en op zondag op de voorplaats van Sparrendaal."

KOEPELTJE BEERSCHOTEN-WILLINKSHOF Voorzitter Tim Verhoef gaat zeker een kijkje nemen bij het koepeltje Beerschoten-Willinkshof: ,,Het is een monument dat elke Driebergenaar kent. Op weg naar Zeist of naar de trein zie je het ter hoogte van het station op een afstandje staan. Weinigen (sommige bruidsparen uitgezonderd) zullen het van dichtbij kennen, want het ligt niet pal aan de doorgaande weg en er is zelden iets te doen. Daar komt deze monumentendagen verandering in: de gemeente heeft ermee ingestemd deze 19de eeuwse plek van plezier open te stellen voor het publiek. Dat biedt de kans om het mooie, bijzondere monument van dichterbij te leren kennen. En dan zijn er deze middagen ook nog muzikale optredens. Daarna kijk je er - ook van afstand - vast met andere ogen naar."

TOREN KAPEL BROEKBERGEN Ria van der Maat vindt de toren van de kapel bij Broekbergen een bijzondere 'plek van plezier': ,,De kapel en de toren werden in 1883 gebouwd door de bekende architect Alfred Tepe bij het klooster Arca Pacis. Hoe mooi is het dat deze kapel en toren open zijn op zaterdag de 14de? Het allerleukste is dat kinderen onder begeleiding de toren mogen beklimmen en zelf de torenklokken mogen luiden! Natuurlijk niet op het moment dat het kinderconcert, door muziekcirkel Driebergen, wordt gegeven in de kapel. Na afloop van het concert is er een instrumentenmarkt. Reden genoeg om deze plek van plezier te bezoeken dacht ik zo."

DR. HERMANSGROEP Voor secretaris Renée Wagner is de scouting favoriet: ,,Als oud-padvindster doet het mij denken aan vroeger. Samen in het bos spelen in groepjes of knutselen en spelen in een houten huisje met kleine raampjes. Het zingen van: 'Hoort zegt het voort, dat nu jong Nederland' en ook het uniform, fluitenkoord - door ons zelf in elkaar gevlochten -, maar ook de behoorlijke discipline door te voldoen aan allerlei eisen. Is dat verleden tijd? Tegenwoordig is het wel op een meer speelse manier leren omgaan met elkaar. Samen tenten bouwen, samen aan projecten werken. Spellen doen in de natuur. De Scoutinggroep Dr. Hermans bestaat al sinds 1924 en heeft zijn 'plek van plezier' aan de Baden Powelllaan. Van jong tot oud kan op zaterdagmiddag 14 september hier naar toe om mee te doen aan de activiteiten. Ook zijn er oude foto's van vroeger te bekijken. Ik ga daar zeker een kijkje nemen."

CULTUURHOEK ,,Leuk dat dit jaar de CultuurHoek meedoet", vindt Annet Werkhoven. ,,De oude schuur van Hoek is in een paar jaar tijd getransformeerd tot één grote 'plek van plezier'. Het hele weekend is er van alles te beleven. Workshops, klein theater, exposities. Zelf vind ik het daar bijzonder omdat je, als je boven bent, de oude gewelven van het dak nog kunt zien. Misschien is het mogelijk daar ook een kijkje te nemen. Het is erg de moeite waard."

Meer weten over de 'Plekken van plezier'? Zie de gratis folder bij bibliotheek, monumenten en winkels en natuurlijk op www.openmonumentendag.nl.