• Schilders in de open lucht op de Place de l'Eclise in Driebergen-Rijsenburg

    Org. PdeE

Kerkplein wordt 'Place de l'Eglise'

HEUVELRUG Iedereen die Parijs bezocht heeft kent het: de wijk Montmartre met in het hart de 'Place du Tertre', een schilderachtig plein waar allerlei creatieve talenten hun kunsten vertonen. Voor de derde maal op rij gaat nu ook Driebergen een dergelijk creatief plein inrichten.

Nicole van der Schaaf

'Place de l'Eglise' gaat op 22 september van start en de organisatie is nog op zoek naar aanmeldingen. Dus, tekenaars, schilders, knipkunstenaars, fotografen en zangers van het Franse chanson, meld u aan en ga alvast oefenen in het sneltekenen en schilderen. Want dat is wat ze doen in Parijs; u gaat even zitten en een kunstenaar tekent, schildert of knipt uw portret of karikatuur. Het resultaat gaat voor een bescheiden bedrag mee naar huis en kan aan de muur! Natuurlijk hebt u hiermee geen top-kunstwerk verworven, maar wel een leuke herinnering aan uw bezoek aan een openlucht atelier.

KUNSTGESCHIEDENIS Ongeveer een eeuw geleden waren de kunstenaars die de Parijse Place du Tertre bevolkten beroepskunstenaars. Grote namen in de kunstgeschiedenis verdienden er hun eerste schaarse franken voordat zij door de kunstwereld 'ontdekt' werden. Nu werken er voornamelijk academiestudenten en amateurs die het gezellig vinden om een dagje in de openlucht en met publiek te werken. Dit laatste is ook de opzet van de organisatoren van het Driebergse evenement: een gezellige middag met een Frans tintje.

Buitenschilders kom je niet vaak tegen op de Heuvelrug, maar een aantal enthousiaste club schilders uit Maarn, Doorn en Wijk bij Duurstede schilderen wekelijks in de open lucht op een mooie locatie buiten. Hopelijk komen we hen tegen op de Place de l'Eglise. Aanmeldingen voor deelname kunnen -graag voor het einde van deze maand- naar: maaikesommer@hotmail.com.

TALENT Zelf heb ik het evenement in Driebergen nog niet eerder gezien, maar gezien de foto's waren de twee voorgaande edities zeker een succes. Denkt u dat u talent hebt, volgt u een (schilder)cursus of bent u professioneel kunstschilder? Neem dan deel aan de 'Place de l'Eglise' in Driebergen. Er is weinig voor nodig: een plekje om aan te werken, een ezel of een tafeltje, een krukje en een beetje leeftocht voor die dag en natuurlijk uw kunstenaarsmaterialen. Het vindt plaats op het Kerkplein in het oude Rijsenburg, voor die dag omgedoopt tot de Place de l'Eglise.

BEST BEWAARD PLEINTJE Het historische Driebergse Kerkplein vormt het hart van het Rijsenburgse deel van het dorp met als middelpunt de Petrus Banden' kerk. Het is het best bewaarde pleintje van de Heuvelrug. Mooi gerestaureerd en met weinig toeristische aanpassingen die zo'n monumentaal pleintje aardig kunnen verpesten. Het totale ontwerp voor het plein en de kerk danken we aan P.J. van Oosthuyse die aan het begin van de 19de eeuw de grond had kunnen kopen en zich daarmee 'Ambachtsheer van Rijsenburg' mocht noemen. De Haagse architect/ meestertimmerman Ardrianus Tollus tekende het ontwerp voor kerk en pleintje waartoe in feite ook het restaurant het Wapen van Rijsenburg behoort. Dit pand sluit symbolisch de cirkel van de kerk en het plein. De kleine huisjes op het plein --nu winkels-- waren door Van Oosthuyse oorspronkelijk bestemd voor de ambachtslieden die hij naar Rijsenburg liet komen om er voor hem te werken.

re:kunstenvliegwerk@kpnmail.nl