• Archief BDU Media

Groen licht voor kerstboomverbranding Maarn

MAARN Luchtvervuiling is geen reden om te stoppen met de traditionele Maarnse kerstboomverbranding. Als het aan burgemeester Frits Naafs ligt, gaat begin januari op de Koeheuvels weer een grote stapel kerstbomen in rook op. Volgens Naafs geeft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een stookvergunning af.

Michiel Schaaij

Op het verbranden van kerstbomen klinkt al langere tijd kritiek. Twintig jaar geleden stelde een werkgroep van het Openbaar Ministerie al vast, dat versnipperen van kerstbomen beter is voor het milieu dan verbranden. Ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is niet blij met de traditionele brandstapels.

UITGRAVEN Het milieu is er het meest bij gebaat, als inwoners hun kerstbomen in de tuin planten en volgend jaar weer uitgraven, aldus Milieu Centraal. Verschillende gemeenten, waaronder Hoogland en Oosterhout, hebben daarom de afgelopen jaren een einde gemaakt aan de traditie, die voor omwonenden met long- en oogproblemen meestal geen feest is. 

De Maarnse kerstboomverbranding werd vorig jaar door VVD-raadslid Ron van der Laan ter discussie gesteld. In de sociale media wees hij op de grote rookontwikkeling, die het gevolg is van een stapel van meer dan honderd brandende kerstbomen. ,,Er moet toch een andere oplossing zijn om van die kerstbomen af te komen", aldus Van der Laan.

GEEN SIGNALEN Burgemeester Frits Naafs zegt echter dat hij nog geen signalen heeft gehad, dat de Maarnse bevolking van de kerstboomverbranding af wil. De luchtvervuiling die de dorpsfik veroorzaakt, is wat Naafs betreft geen reden om de traditie te verbieden. ,,Een kerstboomverbranding is natuurlijk niet goed voor het milieu", erkent hij. ..Maar er zijn een heleboel dingen niet goed voor het milieu."

Mocht blijken dat inwoners de kerstbomen toch liever door een versnipperaar willen laten vernietigen, dan zal de gemeente dat volgens de burgemeester alsnog in overweging nemen. ,,Maar zoals de kaarten er vandaag bij liggen, gaat de kerstboomverbranding gewoon door."