• De nieuwste AED van Hart Veilig Leersum aan de Heulweg 10.

    Edith Hazelzet

Eerste AED in buitengebied Leersum

LEERSUM Het AED-apparaat dat op woensdag 30 november op de Heulweg 10 is bevestigd, brengt het totale aantal AED's dat deel uitmaakt van Hart Veilig Leersum, op 12. Op initiatief en kosten van vier aldaar gevestigde bedrijven werd de defibrillator aangeschaft.

Edith Hazelzet

 

Roel Zaaijer, één van de drijvende krachten achter het reanimatienetwerk Hart Veilig Leersum is blij met dit burgerinitiatief: ,,Naar aanleiding van een incident wilde men aan de Heulweg meer informatie over ons netwerk. Tijdens het overleg was de zaak binnen een uur beklonken. 'Wij willen ook zo'n apparaat, bestel maar.' Zo snel kan het gaan." De AED van 1600 euro is betaald door Partycentrum 't Leersumse Veld, Stalhouderij het Leersumse Veld, Camping het Leersumse Veld en Move Making Progress. Buurtbewoners die dat willen, kunnen nog een financiële bijdrage leveren.

In dit deel van het buitengebied wonen nu zes hulpverleners. Wie ook kan reanimeren of dit wil leren, kan contact opnemen met Hart Veilig Leersum.

VERWARRING ,,Speciaal voor dit apparaat hebben we bij de overkoepelende website hartslagnu.nl een uitbreiding van ons postcodegebied aangevraagd", vertelt Zaaijer. ,,Dit stukje buitengebied valt onder drie gemeenten: Leersum, Amerongen en Woudenberg." Hij is blij met de aandacht die de SGP in de gemeenteraad onlangs vroeg voor de Haarweg. Het grote aantal straten met die naam zorgt voor verwarring bij hulpdiensten.

 

HARTSTILSTAND Hart Veilig Leersum is een reanimatienetwerk van burgerhulpverleners die getraind zijn voor het verlenen van hulp bij hartstilstanden. Sinds de start in maart is het uitgegroeid tot 12 AEDs en 133 vrijwilligers. Iets om trots op te zijn, maar Zaaijer is altijd op zoek naar meer. ,,In Leersum-Noord is het nog een beetje dun gezaaid qua AED's en vrijwilligers. Er zijn veel meer apparaten, maar men moet weten van het bestaan van het netwerk." Laatste toevoegingen waren de eigen AED van Vissers Parketvloeren aan de Rijksstraatweg 163, en die van voetbalclub HDS aan de Wildbaan 2 die in oktober buiten is opgehangen, zodat deze ook buiten openingstijden beschikbaar is. 

Voor meer informatie: Roel Zaaijer, telefoon 06-10869204 of hartveiligleersum.nl.