• Fietsen en het Wereld Natuur Fonds gaan samen.

    Driebergse Tour Club

Driebergse Tourclub steunt WNF

DRIEBERGEN Liefhebbers van lichaamsbeweging en de prachtige omgeving van de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen op zondag 30 september deelnemen aan een toertocht die wielervereniging DTC dan houdt. Het gaat om de Veluwse Herfsttocht die voor het vierde jaar wordt georganiseerd in samenwerking met een goed doel. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds.

Danny van der Linden

,,Het geld dat bijeen wordt gebracht gaat naar de tijgeractie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dat is elk jaar ongeveer drieduizend euro", vertelt Wim Bossenbroek die in november na tien jaar afscheid neemt als bestuurslid van de vereniging. ,,We verwachten ongeveer duizend deelnemers."

FAMILIETOCHT Speciaal voor families heeft DTC een tocht van 21 kilometer uitgezet voor families. Tijdens de unieke familietoertocht door het mooie Utrechtse landschap fiets je onder andere langs het Landgoed Bornia en de Pyramide van Austerlitz. ,,We hopen hiermee kinderen kennis te laten maken met de prachtige natuur in deze omgeving", vertelt Bossenbroek. ,,Bovendien is er op de route genoeg te beleven voor kinderen. Er kan gespeeld worden in de speeltuin bij de Pyramide van Austerlitz en bij de finish bij het hoofdkantoor van WNF zijn springkussens te vinden. Natuurlijk is er ook wat lekkers te drinken en kun je op de foto met een panda."

DTC hoopt met deze tocht ook nieuwe fietsers aan zich te binden. ,,We willen de drempel verlagen. Niet alleen de mensen met een sportieve fiets zijn welkom. Ook mensen met een gewone fiets kunnen meedoen aan toertochten. Deze zogenaamde dikke banden zijn prima geschikt om recreatief te fietsen en deel te nemen", aldus Bossenbroek.

FATSOENLIJK Fietsers die graag grotere afstanden willen afleggen kunnen zich inschrijven voor tochten van , 75, 110 en 140 kilometer. ,,Ook voor deze tochten geldt dat deelnemers kennis kunnen maken met de omgeving en de natuur", weet Wim Bossenbroek. ,,Het is trouwens wel belangrijk om te benadrukken dat het een toertocht is. Er is geen wedstrijdelement of tijdsfactor." Enkele weken geleden veroorzaakten deelnemers van een fietstocht veel verkeersoverlast. ,,Wij roepen onze deelnemers dan ook op om de veiligheid in het oog te houden en zich fatsoenlijk te gedragen. We willen geen overlast veroorzaken, maar het nuttige met het aangename verenigen en het leuk houden voor iedereen."

INSCHRIJVEN De Driebergse Tourclub is opgericht in 1980. De vereniging telt ruim 400 leden en is een actieve toerclub voor fietsers op de Utrechtse Heuvelrug. DTC is aangesloten bij de Nederlandse Tourfietsers Unie. Meer informatie over de fietstocht is te vinden op www.dtcnet.nl. De inschrijfkosten voor de familietocht zijn 6 euro per persoon. Deelname van kinderen tot en met 12 jaar is gratis. Op de dag zelf inschrijven kan ook: dan betaal je 7 euro per deelnemers. Voor vragen of opmerkingen kan er contact worden opgenomen met de coördinator van dit event: Thamar Keuning, via utrecht@wnfregioteam.nl.