Drie Heuvelrugschrijvers genomineerd voor 'Schrijver van het Jaar'

HEUVELRUG Regio-bibliotheek Z-O-U-T heeft de shortlist voor de verkiezing van Schrijver van het Jaar bekend gemaakt. Van de vijf kandidaten komen er drie uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Linda Dielemans (Geestenkrijger) en Jonathan Griffioen (Wijk) uit Doorn zijn genomineerd, evenals Gerrit Heijkoop (Trending Topic) uit Leersum met zijn co-schrijver Paula Vos. Verder zijn Wim van Amerongen (Het buiten van Wijk) en Marina Folkers (Faye en Sean: a love story) uit Wijk bij Duurstede genomineerd. De jury zal op zaterdag 12 maart tijdens de 'Literaire Zaterdag' in Rhenen de winnaar bekend maken.

De verkiezing 'Z-O-U-T schrijver van het jaar' is in januari voor de vierde keer van start gegaan en leverde een longlist op van vijftien boeken van bekende, maar ook een groot aantal onbekende namen die hun debuut maakten.

Schrijvers, woonachtig in de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich tot 5 februari aanmelden om mee te dingen naar de titel Z-O-U-T schrijver van het jaar. Het boek wat schrijvers konden aanmelden moest gepubliceerd zijn in 2015. De longlist is zeer divers en bevat zowel fictie, non-fictie, jeugdboeken als poëzie. Meer informatie over de boeken op de longlist én de shortlist is na te lezen op www.zoutschrijver.nl. De jury hoopt hiermee het lezen van de boeken te stimuleren. ,,Er zitten net als de voorgaande jaren bijzondere verhalen en boeken bij die het lezen meer dan waard zijn, en wij raden mensen aan om ook deze boeken te gaan lezen", aldus Simone Gijben, voorzitter van de jury.

De jury bestaat dit jaar uit: Simone Gijben, manager team Cultuur & Educatie de Bibliotheek Z-O-U-T (juryvoorzitter), Wil Kosterman (Wijk bij Duurstede), wethouder Kunst en cultuur gemeente Wijk bij Duurstede, Ali van Vemde (Wijk bij Duurstede), journalist en correspondent 't Groentje/Wijks Nieuws, Sylvia Groener (Leersum), communicatieadviseur en tekstredacteur, Fenny de Lange (Rhenen), organisatiedeskundige, lid van twee leesclubs.

STEMMEN Tot 6 maart kan het publiek meestemmen op één van de schrijvers uit de shortlist. De boeken zijn te koop bij de boekwinkel of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl. Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar.