• Initiatiefnemer Mark Brakké zal ook samen met zijn hond deelnemen aan het project

    Marc Satijn

Deel de gezelligheid van je hond

HEUVELRUG Veel hondenbezitters doen het dagelijks: even een blokje om met de hond of een lekkere lange boswandeling maken. Mark Brakké van Somatic Fysio & Sport kwam hierdoor op het idee om - samen met het Doornse Pets4Care - een initiatief te starten: het 'ommetje-project'. Het idee: sta samen met uw hond op tegen eenzaamheid en neem af en toe een contactarme (oudere) mee voor een wandeling.

Marc Satijn

,,Binnen onze gemeente wonen veel eenzame mensen. Het is vaak lastig om deze doelgroep in beweging te krijgen", stelt Brakké, die aangeeft dat juist bewegen de benodigde stoffen aanmaakt die nodig zijn om uit een isolement te komen. ,,Hierdoor ga je over het algemeen alles zonniger inzien en krijg je meer gevoel van welbevinden." En juist huisdieren, zoals honden, kunnen volgens hem het gevoel van onvoorwaardelijke trouw en warmte uitstralen. Om dit project te starten heeft Brakké de samenwerking gezocht met Desiree Benders van Pets4Care, een bedrijf dat cursussen en workshops aanbiedt op het gebied van diertherapeutische toepassingen.

 

HONDENBEZITTERS Om zoveel mogelijk contactarmen te helpen is Brakké op zoek naar vrijwillige hondenbezitters die het zien zitten om af en toe een wandeling te maken met een buurtbewoner. ,,Het is de bedoeling dat personen aan elkaar worden gekoppeld, die ook qua afstand redelijk bij elkaar wonen. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker om 'even' iemand op te halen om een rondje mee te lopen", stelt Brakké, die aangeeft dat soms één wandeling in de week al volstaat. ,,We willen dit écht in alle dorpskernen binnen de gemeente uitrollen, dus we zijn ook op zoek naar hondenbezitters in de overige dorpen."

 

CURSUS Om er zeker van te zijn dat de hond ook daadwerkelijk geschikt is voor het 'ommetje-project' krijgen hondenbezitters kosteloos een cursus aangeboden. ,,Hierin leer je om samen met je hond verantwoord en veilig te wandelen, maar kijkt Desiree ook of je hond op bijvoorbeeld sociaal  en fysiek vlak geschikt is", zegt Brakké. De eerste cursusdag vindt plaats op zaterdag 20 februari in de omgeving van Doorn, waarvoor iedereen zich per mail of telefonisch - voor 13 februari - kan aanmelden.

 

MAATSCHAPPELIJK Dit initiatief wordt toegevoegd aan de lijst van maatschappelijke initiatieven van Somatic. ,,We hebben subsidie aangevraagd bij de organisatie 'ZonMw' om binnen de gemeente mensen meer in beweging te krijgen, waarmee wij al veel succesvolle projecten hebben gerealiseerd", aldus Brakke, die hiermee doelt op onder andere het beweegloket en de diabeteschallenge, die ook dit jaar een vervolg zal krijgen onder de noemer 'beweegchallenge'. ,,Daarnaast zijn wij een zogenaamde Publieke Private Samenwerking (PPS) aangegaan met de gemeente waarin wij hebben toegezegd ons zoveel mogelijk in te zullen zetten voor de maatschappij."

 

MEEDOEN Wilt u deelnemen aan het 'ommetje-project', of kent u iemand die in aanmerking zal komen om bezocht te worden door een hondenbezitter? Mail dan naar info@somatic.nl of bel naar 0343-417096.