• pixabay

RIVM: 'Eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden'

HEUVELRUG Het aantal ziekenhuisopnames van ernstig zieke coronapatiënten is in de Heuvelrug gedaald naar tien. Het RIVM meldde gisteren 22,2 opnames per 100.000 inwoners, in totaal elf personen.

Vandaag zijn er in het hele land 447 nieuwe patiënten als 'in het ziekenhuis opgenomen' gemeld met als totaal 5159 (voormalige) ziekenhuisopnames. Er zijn 134 nieuwe sterfgevallen gemeld. In totaal overleden inmiddels 1173 mensen. Het totaal aantal positief geteste patiënten is nu 13.614 (+1.019). Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd. 

Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

De aantallen gemelde ziekenhuisopnames en meldingen van overlijden zijn vandaag lager dan gisteren. ,,Het is belangrijk om te weten dat het aantal meldingen per dag niet het werkelijke aantal sterfgevallen of ziekenhuisopnames van de afgelopen dag is. Dit komt omdat er een vertraging zit tussen het moment van overlijden en ziekenhuisopname en de rapportage hiervan aan de GGD'en", meldt het RIVM.

,,De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten."

Op onderstaande kaart staan het aantal in het ziekenhuis opgenomen Covid-19 patiënten in Nederland. De gegevens worden één keer per dag bijgewerkt en zijn afkomstig van het RIVM. De cijfers kunnen daarom afwijken van die in het artikel worden genoemd.

 

RISICOGROEP Volgens het RIVM hebben 70-plussers een grotere kans om ziek te worden door het coronavirus. Zij vormen een zogeheten  'hoogrisicogroep': uit de meest recente cijfers van de organisatie blijkt dat ruim de helft van de patiënten die met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen ouder is dan 70 jaar. Onder sterfgevallen is dit zelfs bijna negen op de tien. Cijfers van het CBS tonen op onderstaande kaart hoeveel 70-plussers er per gemeente wonen. Een op de acht Nederlanders is ouder dan 70 jaar: daarmee lopen ruim 2,3 miljoen ouderen een hoog risico om ernstig ziek te worden van het nieuwe coronavirus.

 

Label:

Coronavirus