• Beide Amerongse dominees houden anderhalve meter, of twee armen, afstand en dat is niet wat ze gewend zijn.

    Wilco Willemse

Ook de kerk moet improviseren

AMERONGEN/OVERBERG Voor de twee dominees van de Protestantse Wijkgemeente Amerongen gaat het tegen hun natuur in. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor hun werk. Normaal zet hun kerk bij crisis en rampen de deuren juist wagenwijd open om tot steun te zijn en ontmoeting te bevorderen. Maar ook hier gelden de regels van verbod op samenscholing en dus zijn de deuren gesloten. Wat niet betekent dat het werk stilligt, de dominees staan voor nieuwe uitdagingen en zijn drukker dan ooit.

Wilco Willemse 

Dominees Mendie Hofma en Bert de Ruiter zijn druk met het zoeken van een nieuwe balans. Menselijk contact is belangrijk binnen hun werk. Samenkomen in verschillende groepen en tijdens de zondagdienst is er nu even niet bij en dat blijft voorlopig zo. En hoewel de techniek uitkomst biedt en bijvoorbeeld online diensten en kerkradio mogelijk maak, voelt het een beetje als surrogaat voor écht contact.Zondagdienst online, de telefoon biedt uitkomst

UITKOMST Voor de eerste zondag na de afgekondigde maatregelen, was nog geen oplossing gereed en was er dus geen kerkdienst vanuit Amerongen. De week er na werd alles ingeregeld en kon de woensdagavondviering wel doorgaan. Dominee Hofma: ,,Er stond een stille dienst gepland op woensdagavond. Normaal is er dan veel ruimte voor stilte, muziek en samen bidden. Maar dat voelde toch niet helemaal goed. Er was toch behoefte aan een gesprek, we wilden ook graag kwijt hoe we de komende tijd bereikbaar zijn. En dan biedt een online mogelijkheid toch uitkomst."

ZONDAGDIENST Vorige week zondag was de eerste online zondagdienst en dominee De Ruiter ging deze voor: ,,Het praten tegen lege banken was erg wennen. 165 gebruikers waren online, dat betekent 165 huiskamers waar vaak meerdere mensen zijn. Achteraf hoorden we dat een oude dame die zelf geen toegang had tot de online dienst bij haar buren was uitgenodigd om de dienst bij te wonen, dat is hartverwarmend."

VEREENZAMING Tegelijkertijd ligt in dat gegeven ook de grootste zorg van beide dominees. Hofma: ,,Er is een doelgroep niet digitaal vaardig of en die kunnen we dan ook lastiger bereiken. Dat geldt ook voor gemeenteleden in verschillende tehuizen. Vereenzaming ligt dan meteen op de loer en ik hoop dat de signalen dan bij ons binnenkomen. Gelukkig stond de pastorale groep meteen paraat, er is verder veel onderling contact." De Ruiter vervolgt: ,,De telefoon biedt nu uitkomst. Normaal houden we regelmatig huisbezoeken en nu bellen we even om te informeren hoe het gaat. Klein voordeel is dat dat minder tijd kost en we dus veel mensen kunnen bereiken in minder tijd. We roepen onze gemeenteleden op goed op elkaar te letten."

De inhoud van de diensten is onderhevig aan actualiteit. In het kerkelijk jaar staat Pasen voor de deur. Hofma: ,,Er schoten meteen zaken door m'n hoofd. Quarantaine, waar het getal veertig in zit, terwijl we in de 40 dagen voor Pasen zitten. Dat is een link die ik dan graag gebruik. De komende weken is de rode lijn het paasverhaal. Hoe de verdere inhoud van ons werk de komende tijd zal zijn, hangt erg af van wat er maatschappelijk of in onze gemeente speelt. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het thuiswerken en thuisonderwijs op termijn best wat druk op het gezin kan opleveren. Of dat er spanningen komen bij gemeenteleden waar het zakelijk of qua werk niet goed gaat. Daar moeten we dan wat mee, daar staan we dan ook klaar voor." Meer informatie is te vinden op www.pwamerongen.nl.

Label:

Coronavirus