• pixabay

'Maatregelen hebben 90 procent van de ic-opnames voorkomen'

HEUVELRUG Er kwamen woensdag 124 patiënten bij die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn, meldt het RIVM. Er zijn 138 personen als overleden gemeld. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is het aantal ziekenhuisopnames gestegen van 25 naar 26, maar bleef het aantal sterfgevallen (6) gelijk aan de dag ervoor.

De 124 overleden personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. 

Tot nu toe zijn er 34.842 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. ,,De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het  aantal gemelde overleden patiënten."

Sinds 6 april wordt er meer getest op COVID-19 vooral bij zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis met klachten, naast de mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 en zorgpersoneel in ziekenhuizen. De laatste weken is het aantal geteste personen opgelopen tot bijna 40.000 per week.

'90 PROCENT OPNAMES VOORKOMEN' Als er geen maatregelen waren genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen, zouden naar schatting 24.000 tot 25.000 ernstig zieke patiënten ic-zorg nodig hebben gehad. Dat betekent dat het ingrijpen van het kabinet 90 procent van de ic-opnames in verband met Covid-19 heeft voorkomen. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag tijdens zijn wekelijkse briefing in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen. Inmiddels is in alle delen van Nederland het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen gedaald. In het noorden van Nederland is er nog amper sprake van besmettingen.

Ook zei Van Dissel dat de besmettingsgraad waarschijnlijk op 0,8 blijft hangen. Het is belangrijk dat dit cijfer onder de 1 is, wat sinds medio maart het geval is. Dat cijfer betekent dat één besmet persoon gemiddeld één ander besmet. Wel zei Van Dissel dat de onzekerheid over die 0,8 weer toeneemt.

Op onderstaande kaart het aantal bekende (bij de GGD'en gemelde) overleden coronapatiënten, zowel in absolute aantallen als per honderdduizend inwoners. Op een gemeente klikken, toont ook het aantal ziekenhuisopnames en het totale aantal (bekende) coronapatiënten. Niet van alle coronapatiënten is de woonplaats bekend.

  

In onderstaande grafiek staan het aantal geregistreerde besmettingen, overledenen en ziekenhuisopnames zich tot nu toe landelijk ontwikkeld heeft. De gegevens zijn afkomstig van het RIVM.

 

Label:

Coronavirus