• Team Sportservice

Heuvelrugse jeugd mag weer sporten

HEUVELRUG Na lang stilzitten mogen jeugdsporters vanaf woensdag weer trainen. Volgens sportwethouder Chantal Broekhuis (CDA) volgt de gemeente daarbij de richtlijnen van de sportkoepels NOC-NSF en de Vereniging Sport en Gemeente (VSG). Utrechtse Heuvelrug wacht niet tot de geactualiseerde noodverordening officieel van kracht wordt. Welke Heuvelrugse sportclubs hun plannen al klaar hebben, is nog niet duidelijk.

Michiel Schaaij

In buurgemeente Bunnik ontstond dinsdag verwarring, nadat de gemeentelijke website liet weten dat de sportcomplexen aldaar gesloten zouden blijven totdat de noodverordening was aangepast. Maar volgens Broekhuis is dat niet nodig. ,,We anticiperen gewoon op de verruiming van de preventiemaatregelen", aldus de wethouder. Later trok ook de gemeente Bunnik haar weigering weer in. 

BUITENLUCHT Vorige week kondigde premier Rutte het groene licht voor de jeugdsport aan. Het gaat daarbij om trainingsactiviteiten in de buitenlucht. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen deze week weer voluit gaan trainen. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen ook trainen, maar moeten wel een onderlinge afstand van anderhalve meter in acht nemen.

REGELS De hervatting van sporttrainingen voor de jeugd blijft niet beperkt tot leden van sportclubs. Het is de bedoeling dat de gemeente en de verenigingen ook sportactiviteiten voor niet-leden gaan organiseren. Wel worden er voorwaarden en regels aan de jeugdsporters gesteld. Zo mogen zij niet meedoen als ze verkouden zijn of koorts hebben, of als iemand uit het gezin klachten heeft.

NALEVING Ook worden er geen handen geschud en mag er niet op de buitensportlocaties worden gedoucht. Deelnemende jeugdsporters mogen niet eerder dan tien minuten voor aanvang van de training aankomen en moeten direct na het sporten weer naar huis. Wethouder Broekhuis verwacht van de sportverenigingen dat zij letten op naleving van die regels. 

CONTROLEREN De gemeente overweegt verder om buurtsportcoaches en jongerenwerkers in te zetten, om te controleren of alles volgens de protocollen van NOC-NSF verloopt. Als de regels herhaaldelijk worden overtreden, dan kunnen boa's boetes uitdelen. In het uiterste geval kan de gemeente besluiten om de trainingslocatie alsnog te sluiten. 

Label:

Coronavirus