• Pixabay

Google brengt cijfers naar buiten: Hoe goed zijn we in thuisblijven?

HEUVELRUG Hoe goed houden inwoners van de provincie Utrecht zich aan de voorschriften om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het coronavirus? Op die vraag hoopt Google antwoord te geven. Het bedrijf komt vrijdag met statistieken over reisbewegingen van zijn gebruikers, laat de NOS weten. 

Op basis van de statistieken zou inzichtelijk moeten worden hoeveel mensen bijvoorbeeld niet meer naar hun werk of naar de supermarkt gaan. De informatie wordt in 131 landen gepubliceerd, waaronder ook in Nederland. 

Per provincie maakt Google de reisbewegingen van inwoners inzichtelijk. De cijfers van 29 maart laten een flinke daling zien in het gebruik van het openbaar vervoer. In Utrecht nam dit af met 70 procent. Ook het bezoek aan museums, pretparken, winkelcentra en restaurants nam sterk af, met 60 procent, uiteraard ook door sluiting van horeca en attractieparken. Er wordt in Utrecht ook minder vaak boodschappen gedaan (-32 procent) en ook het aantal bezoeken aan parken (-17 procent) en ritjes naar het werk (-36 procent) nam af. De cijfers zijn in lijn met de landelijke tendens, hoewel de daling in het aantal parkbezoeken minder sterk is dan het landelijk gemiddelde (-30 procent). 

LOCATIEGESCHIEDENIS Volgens het techbedrijf kan de informatie overheden helpen bij het nemen van beslissingen, maar de gegevens zijn voor iedereen toegankelijk. Het concern benadrukt dat het alleen data heeft van gebruikers die de optie 'locatiegeschiedenis' hebben ingeschakeld. Die optie moeten mensen aanzetten om automatisch tips over bijvoorbeeld files te krijgen; standaard staat de functie uit.

Bekijk in onderstaande interactieve kaart hoe het is gesteld in de andere provincies.

Label:

Coronavirus