• Boswachter Janneke Ordelmans met haar kenmerkende hoed, die natuurlijk mee gaat naar Zweden.

    Cees Keur

Boswachter Janneke Ordelmans emigreert naar Småland

HEUVELRUG Boswachter Janneke Ordelmans verlaat de Utrechtse Heuvelrug, en Nederland. Zij emigreert naar Zweden en verheugt zich op het meer fysieke werk in de oneindige bossen van Småland.

Edith Hazelzet

Voor de buitenwacht kwam het besluit om te emigreren wellicht wat onverwacht, maar bij Janneke Ordelmans broedde deze gedachte al langer. Wie haar volgt op Twitter, kon zien dat zij elke gelegenheid aangreep om naar het hoge noorden af te reizen. Na haar studie Bos- en Natuurbeheer woonde ze al eens anderhalf jaar in Zweden, en het land met zijn prachtige natuur bleef altijd trekken. ,,Veel studievrienden van mij zijn al tien jaar geleden die kant opgegaan, en bij hen ging ik vaak langs. Nu vroeg een van hen of ik en mijn vriendin, die ook boswachter is, voor hem wilden komen werken. Afgelopen zomer hebben we een huis gevonden, en daarmee was alles geregeld."

 

MEDIABOSWACHTER Janneke Ordelmans heeft de Utrechtse Heuvelrug de afgelopen negen jaar flink gepromoot in de media. Dat geldt ook voor haar andere werkgebieden; de boswachterijen Austerlitz en Hoge en Lage Vuursche. Ordelmans stond vaak in de krant en deed regelmatig mee aan televisieopnamen en radioprogramma's, om haar liefde voor de natuur over te brengen. Zo werd @Bosw8terJanneke, zoals zij zich op Twitter noemt, de bekendste boswachter van de provincie Utrecht, met vele volgers op social media. ,,De Heuvelrug ligt niet ver van Hilversum. Als je dit soort dingen leuk vindt om te doen, dan hebben de media geen moeite om je te vinden. Ik hoop dat ik mensen hiermee een goed beeld heb kunnen geven van de diversiteit van de natuur hier, en de vele manieren waarop je ervan kunt genieten." Ook over meer controversiële onderwerpen wist de pers haar te vinden. Onlangs nog was Ordelmans in het Journaal rond de drone-rechtszaak bij de Oostvaardersplassen.

DIALOOG Discussies over bepaalde onderwerpen zal Ordelmans niet missen. ,,Aan één kant is het leuk dat de bossen in Nederland zo intensief bezocht worden. Als boswachter heb je hier te maken met betrokken partijen die allerlei evenementen organiseren. Aan de andere kant heb de minder leuke zaken die zich herhalen zoals loslopende honden die reeën doodbijten, vandalisme, het dumpen van afval."

Ook de aanleg van mountainbikepaden over de Utrechtse Heuvelrug was een onderwerp dat discussie opriep. Ordelmans hierover: ,,Er waren veel klachten wat betreft overlast door mountainbikers. Het reguleren van het mountainbiken met aparte paden levert op den duur uiteindelijk meer plezier voor iedereen denk ik." Zij hoopt dat ze met haar collega's het bos aantrekkelijker heeft gemaakt in haar tijd bij Staatsbosbeheer. ,,Door samen te werken met de omgeving, kan ieder op zijn of haar eigen manier genieten van de natuur."

 

INITIATIEFRIJK Wout Neutel, hoofd van Staatsbosbeheer Utrecht, ziet op dat punt ook echt een meerwaarde in de manier van werken van Janneke Ordelmans. ,,Janneke heeft veel nieuwe contacten gelegd, bijvoorbeeld met ondernemers zoals de Avonturenwinkel 'Lost and Found' uit Utrecht en Siegurd van Leusen met zijn bushcraft, en deze ook aan ons weten te binden. Verder ontwikkelde Janneke nieuwe excursies die populair werden: reewild kijken tijdens de bronst en zoeken naar 'The Big Five' van Nederland. Dit soort dingen lopen nu als een trein. Janneke was gezichtsbepalend voor deze regio en publieksvoorlichting was bij haar in goede handen. Ze heeft Staatsbosbeheer uitstekend op de kaart gezet en haar werkgebied in de harten en hoofden van mensen gebracht." Ordelmans collega's namen onlangs afscheid van haar tijdens een feestje met het net geïntroduceerde Lombokbier, genoemd naar een van de heuvels in haar werkgebied. ,,We zien haar vertrek met lede ogen aan, maar gunnen haar tegelijkertijd deze kans. Als zoiets voorbij komt, moet je dat met beide handen aangrijpen."

 

GENIETEN Het contrast tussen het boswachterswerk in Nederland en Zweden is groot. ,,Als ik hier een wandelpad moet controleren is het breed en intensief bewandeld. Daar moet ik echt een spoortje zoeken waar nauwelijks iemand komt." De provincie Småland ligt in het zuiden van Zweden en is ongeveer zo groot als tweederde van Nederland. Zweden kent geen natuurbeheerorganisaties zoals Staatsbosbeheer. De regionale overheid besteedt al het beheer uit commerciële partijen. De functietitel boswachter zal Ordelmans niet meer hebben, maar de werkzaamheden blijven grotendeels gelijk. ,,Ik ga weer wat meer fysiek aan de slag, zoals met de motorzaag. Lekker erop uit en lichamelijk moe worden." Wel is ze van plan iets minder te gaan werken, zodat er tijd over blijft om zelf te genieten van de natuur en het echte Zweedse buitenleven. Ordelmans benadrukt dat haar emigratie geen 'Ik vertrek'-avontuur is. ,,Ik spreek de taal al, en we hebben een baan en een woning waar we zo in kunnen." De beide boswachters hebben heel veel zin in hun landverhuizing. Familie en vrienden krijgen een open invitatie om langs te komen in Emmaboda: ,,Als ze maar dropjes, stroopwafels en Nederlandse kaas meebrengen."

Wie dat wil kan Jannekes belevenissen in Zweden volgen via Twitter: @Bosw8terJanneke.