• Foto: Dorpsjournalist.nl

Bewoner Camping Wildzicht op straat gezet

LEERSUM De gemeente Utrechtse Heuvelrug zet zonder pardon een bewoner van Camping Wildzicht, Rein Cohen, per 4 november op straat. Cohen woont sinds 26 april van dit jaar op het terrein aan de Gooijerdijk in Leersum, maar kon volgens de handhavers weten dat de camping ontruimd zou worden. Die algemene ontruiming staat gepland op 15 juni, zes maanden later dan eerder de bedoeling was.

Marc Satijn

Cohen was al dakloos, dacht een onderkomen te hebben gevonden maar wordt nu - voor de winterperiode - opnieuw op straat gezet. ,,Ja, ik wist van een artikel in het Algemeen Dagblad uit maart over de sluiting van de camping, maar wat voor risico neem je als je verder niets hebt? Ik word nu gewoon als voorbeeld gebruikt voor de rest van de bewoners", stelt Cohen, die nog nooit iemand van de gemeente in levende lijve heeft gezien. ,,Behalve een handhaver, maar het was netjes geweest als ze het persoonlijk waren komen uitleggen."

KORT GEDING Een verzoek van zijn advocaten om de uitzettingsdatum gelijk te trekken aan die van de rest van de bewoners wordt niet gehonoreerd door de gemeente. Mede daarom diende Cohen afgelopen vrijdag een kort geding in. ,,Mocht ik niet in mijn gelijk worden gesteld weet ik op zo'n kort termijn niet waar ik heen moet. Er zijn geen huizen, niets."

De gemeenteraad is voorzichtig met uitspraken en brandt lieven niet haar handen aan dit individuele geval. CDA-raadslid Teunis Reedijk zegt niet op de hoogte te zijn van deze individuele uitzetting. ,,Het is lastig om zonder achtergrond een oordeel te geven, maar mensen zijn belangrijker dan procedures. Een dakloos iemand kan je niet zomaar aan de Gooijerdijk zetten", aldus de CDA'er. Ook de fractievoorzitter van de GL/PVDA Hans Waaldijk zegt het verhaal van Cohen niet te kennen. ,,Maar als hulpverlening nodig is zal dit voor moeten gaan op handhaving. Ik kan mij voorstellen dat de buurt er vreemd tegenaan kijkt dat de camping anders wordt gebruikt, maar permanente bewoning gebeurt op meer campings. Hier is vooral hulpverlening nodig."

SP-raadslid Corine Jongste vindt het vooral vreemd dat de gemeente zich niet aan haar eigen woord houdt. ,,Er is toegezegd dat er ondersteuning zou komen van de Sociale Dorpsteams. Het is apart dat de bewoners de steun anders ervaren", aldus Jongste, die vindt dat er met twee maten wordt gemeten. ,,Deze mensen zitten op de camping omdat ze het daar fijn hebben… laat ze gelukkig zijn op hun eigen manier."

Burgemeester Frits Naafs was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.