• Gert Dijkhorst met de deelnemende familie Wouda, klaar voor de Heuvelrugloop op 15 juni.

    Monique José Tmmermans

'Als inwoner doe je gewoon mee'

MAARN Bij de familie Wouda staat het hardlopen hoog op de agenda. Ouders en kinderen trekken de hardloopschoenen wekelijks aan en trainen zo voor de Heuvelrugloop 2019. Op 15 juni zal het startschot klinken, allereerst voor de scholierenloop en daarna voor de 4,2, 10 en 21 kilometer. Ook meedoen? Dat kan door nu in te schrijven via de website www.heuvelrugloop.nl.

Monique José Timmermans

,,Het is niet alleen het hardlopen, maar het hele evenement dat het zo leuk maakt. Het is groot genoeg om echt een feest voor het dorp te zijn en kleinschalig genoeg om het leuk te houden. Als inwoner doe je gewoon mee, als deelnemer of vrijwilliger of toeschouwer die aanmoedigt", weet Tanja uit ervaring. Zelf is ze nog niet zo lang besmet met het hardloopvirus. ,,Ik dacht dat kan ik niet, terwijl mijn man al lang hardloopt."

Het keerpunt kwam na het onder begeleiding trainen met een groep. ,,Daar leer je echt wat van en het was zo leuk dat we ook na de Heuvelrugloop door zijn gegaan. En ik had het nooit verwacht, maar ik ga nu deelnemen aan de 10 kilometer", aldus de trotse Tanja Wouda.

ENERGIE Intussen popelen de kinderen om hun ervaringen te vertellen. ,,Hardlopen is anders dan rennen", weten ze zeker en als bewijs van eerdere prestaties hangen de startbewijzen van voorgaande jaren op hun kamers. In het weekend wordt er gelopen en door de kinderen gefietst en bij toerbeurt gelopen. ,,Je voelt je fit en krijgt er energie van."

SCHOLIEREN De schoolkinderen krijgen op 10 en 17 mei hardlooptraining van hardlopenisleuk.nl op het hockeyveld om de Heuvelrugloop zo goed mogelijk uit te lopen. Deelnemen aan deze training gaat via de basisscholen. Een algemene clinic waar iedereen welkom is om in te lopen is op 14 mei om 19.00 uur op het terrein van SVMM.

SFEER ,,Het leuke van de Heuvelrugloop is dat er voor elk wat wils is. De afstanden zijn verschillend en iedereen traint voor hetzelfde doel. Dat stimuleert enorm. Op de dag zelf gaat het om uitlopen van de afstand en niet om de beste tijd. De sfeer rondom de kruising en op het plein in het centrum is geweldig en trekt je over de finish."

VOOR IEDEREEN Dat meedoen voor iedereen leuk is blijkt wel uit de vele groepen die gezamenlijk inschrijven. Gert Dijkhorst, voorzitter van de organisatie die bestaat uit een samenwerking tussen SVMM en de Lions. ,,Bijvoorbeeld schoolklassen, vriendengroepen en families of groepen collega's van bedrijven - sommige staan ook met een hospitality tent op het plein."

FINISH Hij beaamt het belang van de goede sfeer in het dorpscentrum. ,,Eten en drinken op het plein met de Maarnse Slagerij en Wijnhandel Brouwer en daarnaast de vaste horeca, het dweilorkest Het Andere Manderen voor de muzikale noot, de prijsuitreikingen en blije gezichten als de finish is gehaald. Het is altijd geweldig."

SPONSORS Na acht drukke jaren heeft Evert de Boer afscheid genomen van de organisatie. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn periode in het bestuur. ,,Het is zo'n leuke groep, alleen op die manier kun je het jaar in jaar uit doen. Ook van het contact met de ondernemers heb ik altijd genoten." Opvolger Gert Dijkhorst beaamt dat. ,,Overal enthousiasme, er heerst echt een gevoel 'daar wil je bij horen' bij iedereen."