• Marc Satijn

Advocaten Wildzicht doen moreel beroep op de gemeente

LEERSUM (JPU) De hulpbehoevende bewoners van camping Wildzicht in Leersum komen in grote problemen als zij over twee weken op straat komen te staan. Dat stelden de advocaten van 14 bewoners en de eigenaar van camping Wildzicht maandag.

De advocaten deden op de zitting van de bestuursrechter geen moeite om de gemeente juridisch aan te vallen. Zij deden wel een beroep op de gemeente ruimhartig te zijn voor de overgebleven bewoners met soms kinderen die vaak grote maatschappelijke en psychische problemen hebben.

VERTREKKEN De camping is de gemeente al heel lang een doorn in het oog. Zes jaar geleden gingen de eerste brieven de deur uit. Er mag op die plek niet worden gewoond. De permanente bewoners weten al een jaar dat ze moeten vertrekken van de Gooyerdijk. Vorig jaar kreeg de eigenaar brieven van de gemeente dat hij caravans moest verwijderen en moest opruimen. Nadat de gemeente verschillende keren uitstel had verleend moesten de bewoners op 15 juli allemaal weg zijn. De eigenaar kreeg tot 15 augustus om de boel leeg te halen. Ook de eigenaar spande een zaak aan tegen de gemeente.

UITSTEL De advocaten vinden dat de gemeente zich harteloos opstelt. Advocaat Roozemond heeft ook een hulpverleners ingeschakeld. Hij stelde voor om onder begeleiding van die hulpverleners een 'gestructureerd uitsterfbeleid' te voeren zodat de camping langzaam leegloopt. De advocaten vroegen de rechtbank om zes maanden uitstel om daarna de zaak opnieuw te bekijken.

MEEWERKEN De rechter liet doorschemeren dat zij meer maatwerk verwacht van de gemeente. De gemeente gaf aan dat er al zoveel ruimte is gegeven. Bewoners weten al meer dan een jaar dat ze wegmoeten. Zes bewoners zijn ook vertrokken. De gemeente gaf toe dat de eigenaar zich de laatste tijd van zijn goede kant heeft laten zien. De gemeente wil meewerken en als de bewoners van de camping niet al te hoge eisen stellen dan moet het mogelijk zijn om in Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal of Utrecht alternatieve woonruimte te vinden.

De uitspraak is over 2 weken.