• Nog wat laatste tips tijdens de laatste soepworkshop.

    Wilco Willemse

Wie maakt de lekkerste soep van de Heuvelrug?

AMERONGEN De tweede editie van de Gouden Soeplepel Utrechtse Heuvelrug vindt vrijdag 24 januari plaats. Wie wint deze keer de prijs voor beste soep met het mooiste verhaal? Een verwacht aantal van twintig koks of kookteams neemt het tegen elkaar op en doen hun best de jury te verleiden. Onder de deelnemers zijn ook de dames van Heel Amerongen Soept. Zij deden afgelopen dinsdag nog wat laatste inspiratie op tijdens een workshop 'Luxe soep maken', gegeven door Edwin Wildeman van Vakcollege Maarsbergen.

Wilco Willemse

Heel wat jongen scholieren van Vakcollege Maarsbergen hebben leren koken van Edwin Wildeman: ,,Koken is een mooi vak. Ik sta al twintig jaar voor de klas, nog steeds met veel plezier. Daarnaast kook ik bij mensen thuis en geef ik verschillende workshops. De basis is belangrijk en soep maken hoort daar zeker bij. Een mooie soep maak je van verse ingrediënten, nooit uit een pakje of een blik. Met de deelnemers van de workshop luxe soep, maken we een bisque, een gebonden soep van schaaldieren. In dit geval van langoustine, een prachtig en luxe ingrediënt. De basis is een visbouillon, die maak ik altijd van de graten van platvis. Nooit uit een potje, want we laten de soep flink inkoken om een geconcentreerde smaak te krijgen. Bouillon uit een potje wordt dan veel te zout."

VERBINDT Er zijn vijftien deelnemers in de schoolkeuken bij Vakcollege Maarsbergen. Initiator van de soepwedstrijd is Anne-Marie Zwanink: ,,Een paar jaar geleden begonnen we met soepen in Leersum, daar ontstond de Dorpssoep. Inmiddels hebben meer dan tien plekken in Nederland een soortgelijke activiteit. Ook binnen onze gemeente, zoals naast Leersum ook in Doorn en Amerongen. Samen koken en eten verbindt. En het maken van een soep, met allerlei verschillende ingrediënten, verhalen en mensen die daar bij horen, zorgt voor die sociale cohesie."

GOUDEN SOEPLEPEL Er zijn nog plekken voor deelnemers aan de Gouden Soeplepel. Ines Slimani zit in de organisatie: ,,Meedoen is een mooie kans om jezelf, je organisatie of je bedrijf te laten zien aan heel de Utrechtse Heuvelrug. In de raadzaal van het gemeentehuis waren twee jaar geleden honderden mensen die kwamen proeven en kijken. Er werd veel genetwerkt en er zijn mooie verbindingen ontstaan. Dus als je graag en lekker kookt, geef je dan nog snel op. Maak een verhaal over jouw soep van één minuut en gebruik een lokaal ingrediënt en je bent klaar om mee te strijden voor de titel. De bezoekers kiezen een favoriete soep en een vakjury, met daarin onder andere Janny van der Heijden, bepaalt wie de Gouden Soeplepel wint."

HEEL AMERONGEN SOEPT Ook de dames van Heel Amerongen Soept doen mee aan de soepwedstrijd. Dita Haze: ,,In Amerongen wordt elke vierde donderdag van de maand gesoept. We maken dan gebruik van zoveel mogelijk lokale ingrediënten, bijvoorbeeld uit mijn eigen moestuin of van De Parel of Zuylestein. Dus die voorwaarde voor de wedstrijd is voor ons een makkie. Wij voegen er wel de lokale Amerongse gezelligheid aan toe, altijd een winnend ingrediënt. We maken een soep van kip, kerrie en pompoen voor de wedstrijd. We hopen natuurlijk met de titel naar huis te gaan."

Aanmelden voor de soepwedstrijd de Gouden Soeplepel kan door een mail te sturen naar goudensoeplepel@gmail.com en de wedstrijd is op vrijdag 24 januari vanaf 16.00 uur in Doorn. Publiek is welkom.