• de boeken van de genomineerde schrijvers

    archief de Bibliotheek Z-O-U-T

Antoinette Kalkman is Z-O-U-T schrijver 2020

01-04-2020, 19:04 | Lezersnieuws | Helma Bouman

Woensdag 1 april heeft de jury van de verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar de winnaar van 2020 bekend gemaakt. Met het boek Bonuszoon is Antoinette Kalkman uit Elst Rhenen verkozen tot Z-O-U-T schrijver 2020.

Juryvoorzitter Chantal Broekhuis wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dit  online bekend gemaakt. Antoinette Kalkman zal na de coronacrisis, de prijs bestaande uit een oorkonde en het beeldje ‘de lezer’,  in ontvangst nemen.
De andere vier genomineerde auteurs waren Maarten van Bommel & Ilse Panis, Mariska Cornelissen, Jan van der Greef en Jana Verboom.

Uit het juryrapport

Over winnaar Antoinette Kalkman schreef de jury:
De start van Bonuszoon is verrassend en maakt dat je snel in de verhaallijn terecht komt. Het gebruik van de verschillende perspectieven en het springen door de tijd houd je als lezer alert. Bonuszoon is zorgvuldig gecomponeerd, met rake sfeerbeschrijvingen en verrassende wendingen. Een mustread voor een breed lezerspubliek. Én, het zou zo maar verfilmd kunnen worden. Het schrijverschap van de schrijver openbaart zich in deze roman nadrukkelijk. We zien uit naar een volgend boek.

Het volledige juryrapport 2020 is beschikbaar op www.zoutschrijver.nl

Jury

De verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Chantal Broekhuis, wethouder in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Ineke Hogema, redacteur en schrijverscoach, Gertjan Kaay, directeur Stichting Binding, Liobe Kamminga, boekhandelaar en Erik van Straaten, manager de Bibliotheek Z-O-U-T.