• Auteur Cees de Vries

    Utrechts Nieuwsblad

Kijkje achter de schermen van de beveiliging van "Hoog Catharijne" in de jaren 70.

30-05-2020, 11:01 | Lezersnieuws | Cees de Vries

Eind van deze maand komt mijn zesde boek uit met de titel: ‘Met spoed code 1- vuurwapengevaarlijk voor de meldkamer Hoog Catharijne’. Het is een spannend boek geworden. Toen speelde het al af wat nu aan de gang is met de Boa’s die nu bewapend willen worden.

Dit boek geeft een kijkje achter de schermen aan van de beveiliging hoe het in de beginperiode van de beveiliging in HC er schandalig aan toe ging. (Toen had ik als leiding gevende een geheimhoudingsplicht, nu niet meer)

Beveiligers moesten in opdracht van de directie van HC en winkeliers, repressief met geweld optreden, tegen drugsgebruikers, alcohollisten, prostituees, hangjongeren, zwervers zonder vaste woon of verblijfplaats. Dat ging gepaard met grof geweld en grote vechtpartijen, die regelmatig de kranten haalden.

Al deze figuren moesten wij buiten het gezicht houden van de winkelpassanten in het openbaar winkelgebied, die hier niets van mochten zien, en buiten HC gooien. Zonder enige wettelijke bevoegdheid.

Regelmatig moest de beveiliging de hondengeleider inzetten om die gasten buiten HC te zetten. Hoog Catharijne was in die tijd nog een openbaargebied en dag en nacht geopend met al zijn parkeergarages, een walhalla voor inbrekers en junken. De beveiliging ging in zijn optreden zijn boekje ver te buiten.

Repressief optreden met geweld behoort alleen toe aan de politie, dat is een overheidstaak en geen werk voor de beveiliging. De politie liet de beveiliging toezichthouden, met medeweten van Hoofd Commissaris van de politie in Utrecht. Het werd toegestaan doordat de politie geen mankracht genoeg had om snel op te kunnen treden. Alles, zonder enige wettelijke basis.

In die tijd waren nog geen goede beveiligingsopleidingen, er werd maar wat aan geknoeid. Wij werkte zonder enige vorm van wet en rechtskennis en werk instructies voor de beveiligers!.

Het boek is te bestellen en verder te koop bij de erkende boekhandel , en via internet bij Bol.com en Bruna (daar kan het nog een maandje duren voordat het boek voorradig is)

Met vriendelijk groet,

Auteur (oud hoofdbeveiliging en examinator beveiliging in HC en Mediapark) Cees de Vries.

c.vries01@kpnmail.nl