Columns

Columnist:

Seniorenplatform

Jong en oud in een wijk

Mijn zeer jonge gezin streek, jaren geleden, neer in een seniorenwijk. Althans, dat vond ik, want de meeste nieuwe buren waren al gepensioneerd. Zij juichten. Vrolijk kindergeluid en vanzelfsprekend zicht op de ontwikkeling van piep jonge mensjes naar volwassenheid.

Columnist:

Seniorenplatform

'Merkbaar Beter Thuis'

Landelijk, van sociaal consulent tot ambtenaren op het Ministerie van Volksgezondheid, het zorgkantoor en het Centrum voor Indicatiestelling, iedereen is het erover eens dat het beter moet met de zorg. Er wordt aan gewerkt door regiobijeenkomsten ('Merkbaar Beter Thuis') te houden.

Columnist:

Seniorenplatform

De mantelzorger

Je vraagt er niet om, je hebt geen opleiding of diploma's nodig, je hoeft geen sollicitatie te doen, er wordt geen administratie vereist, er is geen wetgeving over, je sluit geen overeenkomst, je bent gewoon je eigen baas: het stond niet op mijn bucketlist.

Columnist:

Seniorenplatform

De oudere senioren

Matigheid, rechtvaardigheid en gemeenschapszin waren de uitgangspunten van de minister-president van Nederland, Willem Drees, vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Columnist:

Seniorenplatform

Centraal Bureau Rijvaardigheid

Dat handige blikken ding op vier wielen, met motor, stuur en rem, en comfortabele stoelen en bank, ook wel auto genoemd, is essentieel voor onze mobiliteit. En dus ook voor onze zelfredzaamheid en sociale contacten. En tegelijkertijd is een auto een moordwapen.

Code sneeuw

Wanneer we in Nederland een dreigend niveau van sneeuw, gladheid en/of ijzel dreigen te krijgen, verdeeld Nederland zich in twee kampen. Aan de ene kant heb je de 'ik heb het niet zo op sneeuw en kou'- mensen, de mensen die liever een winterslaap hebben en pas weer wakker worden in de lente.

Een bezig volkje

Bijen, ik heb ze altijd al fascinerend gevonden. Terwijl de congreszaal in het hotel in Tiel langzaam volliep, liet ik me dingen vertellen over de kassen die we op het dak beneden konden zien staan. Vier kasten die op het eerste gezicht maar afgezonderd van de wereld stonden.

Columnist:

Seniorenplatform

Grote zorgen over zorg en welzijn

In februari 2008, na de gemeentelijke herindeling, is het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug opgericht. De plaatselijke afdelingen van de seniorenorganisaties hebben toen de handen ineengeslagen om de belangen van senioren zo goed mogelijk te behartigen.

Gelukkig nieuwjaar

Volgende week gaan we met z'n allen weer een nieuw jaar in. De kerstdagen liggen achter ons, maar de vette hapjes zijn er nog. Appelbeignets, oliebollen met en zonder rozijnen, zelfgebakken door oma of gehaald bij de eerste de beste oliebollenkraam op de hoek.

Pagina's