• De week staat op de markt in het teken van de veiligheid. Gelijk even checken of de postcode op de fiets is gegraveerd.

    Monique José Timmermans

Week van de Veiligheid op de markt

HEUVELRUG In de nationale week van de veiligheid is er ook in de Heuvelrugse dorpen volop aandacht voor dit onderwerp. Op de weekmarkten krijgt het winkelend publiek informatie over verkeer, inbraakbeveiliging, whatsapp-groepen en de online melddesk www.heuvelrug.nl/melden. Sinds kort is hier de categorie 'vermoeden van ondermijning' aan toegevoegd. Woensdag is de stand te bezoeken in Driebergen, donderdag in Doorn en Amerongen en vrijdag Overberg en Leersum.

Monique José Timmermans

Wethouder Rob Jorg is al vroeg op de markt in Maarn. Nog voor de collegevergadering begint, is hij bijgepraat door Veilig Verkeer Nederland over het dragen van de autogordel.

AUTOGORDEL VVN: ,,Routinematig doet iedereen de autogordel om, zonder te beseffen dat niet de maximale veiligheid wordt bereikt. Door de gordel over de jas te dragen, zit deze te los. De oplossing is simpel. Zorg dat het heupdeel onder de jas, strak om het lichaam zit. Alleen dan biedt de gordel in combinatie met de airbag voldoende bescherming bij een aanrijding."

Ook de situatie op het kruispunt in het centrum komt aan bod. ,,De onoverzichtelijkheid vraagt om alert rijgedrag en je ziet dat de automobilisten zich dat realiseren. Op sommige wegen wordt een automobilist net zo passief als voor Netflix."

Om de oversteek voor voetgangers te verbeteren zal er een zebrapad worden gemaakt vertelt de wethouder. ,,Dat heeft een positief effect", meent VVN. ,,Het haalt de snelheid bij automobilistern er nog meer uit."

PANNENVERKOPER Wijkagent Jan-Jaap Eckeveld wil ook graag zijn verhaal vertellen. Hij constateert in Maarn een toename van malafide pannenverkopers en dakdekkers. ,,Ze gaan op een schandalige manier te werk en als ze listig een contract laten tekenen, hebben we als politie geen poot om op te staan. Ook is het signalement vaak te onduidelijk om opsporing te doen."

Eckeveld geeft aan dat de -meestal oudere- slachtoffers overdonderd worden door een verhaal. ,,Er wordt ingespeeld op het feit dat mensen willen helpen of er wordt zelfs een bijna-aanrijding gesuggereerd waardoor iemand van slag raakt. Mensen waarvan niemand verwacht dat ze in dergelijke praktijken zouden trappen, worden toch slachtoffer."

MELDEN Intussen raken ook de medewerkers van de afdeling openbare orde en veiligheid (OOV) in gesprek met marktbezoekers. Zij vragen vooral aandacht voor het melden van vermoedens van ondermijning. Melden kan anoniem. Dit kan betrekking hebben op adres-/uitkeringsfraude, uitbuiting, drugshandel, XTC-labs of hennepteelt. ,,Het is voor de gemeente belangrijk om een beeld te krijgen van wat er allemaal speelt. We trekken de melding na en als mensen hun naam opgeven, kunnen we ook terugkoppelen."

LUCHTJE Esther Willemsen (OOV) laat een luchtje ruiken. De vraag is wat er geroken wordt: ,,Het is zoetig. Anijs of drop. Zo'n ouderwetse drogisterij waar nog van die potten staan." Het blijkt de geur van een XTC-lab. ,,Als je dit ruikt is het hoog tijd voor een melding bij de gemeente", vraagt Willemsen met klem.

FIETSEN GRAVEREN In de middag is er de mogelijkheid om de postcode op fietsen te laten graveren. Twee inwoners van Maarn komen vast langs voor een check. De handhavers buigen zich over de elektrische fietsen. ,,Deze zijn al gegraveerd constateren ze tevreden."

Meer informatie op heuvelrug.nl.